La biòpsia

És una primera visita. Entra una senyora a la consulta i em diu:

-“Vinc perquè em faci un volant per fer-me una biòpsia”.

M’ensenya una nota escrita en un paper amb el logotip del centre hospitalari privat X, signat per un metge on diu que arran d’estudi analític alterat, la senyora necessita una biòpsia per acabar el diagnòstic.

Li explico que si la biòpsia la demana un metge d’un centre privat, és allà on li han de fer la biòpsia. -“Però no la puc pagar, i el metge m’ha dit que si vostè em fa un volant per a l’hospital públic Y, que està al costat, em faran la biòpsia sense pagar i ell mateix veurà el resultat”.

Tardo uns segons a reaccionar perquè la història em sembla increïble. Intento esbrinar què està passant, perquè a l’e-cap no hi consta cap visita de cap professional i així li comento a la senyora.

La història és la següent: la pacient no ha anat mai al “seguro”. Fa anys que es visitava en una ”mútua” i les anàlisis li sortien alterades, tot i que ella no tenia cap símptoma.

Un dia li van dir que en el centre privat X hi havia un especialista molt bo i ella hi va anar. Va pagar 300 euros per la visita, però ara la biòpsia no se la podia pagar …

-“I ja que no he anat mai al “seguro”, ara em pot fer el volant… I posi que em visiti el mateix metge i que sigui urgent”.

Uns segons més per respirar fons. La senyora s’anava posant nerviosa perquè no s’imaginava que per fer un “volant” li fes tantes preguntes. Li vaig explicar, amb poc èxit, que jo no podia demanar una biòpsia directament (-“Doncs el metge m’ha dit que sí”), que en tot cas la puc derivar al servei corresponent de l’hospital públic i allà valoraran. Finalment quedem així.

Però em quedem moltes preguntes al cap. Com pot ser que en un edifici públic hi hagi una empresa privada? Com pot ser que un professional de l’empresa privada faci servir l’empresa pública per fer certes proves? Com pot ser que les dades de proves fetes en un centre públic puguin ser utilitzades per un professional en la seva activitat privada? Aquesta biòpsia passarà al davant de les dels pacients que no han pagat 300 euros en el centre privat? Com pot ser que aquestes pràctiques siguin tolerades pels responsables sanitaris? Com pot ser que ningú demani comptes d’aquestes pràctiques en el Parlament?

Anuncis

6 thoughts on “La biòpsia

  1. Com pot ser? Pues siendo! Com a estat tota la vida, això no es res nou però ara surt a la llum. Falta algú que vulgui donar un cop damunt la taula però…

  2. Retroenllaç: Diaris de Trinxera. El dia a dia en la vida d’un professional d’atenció primària « FoCAP

  3. Retroenllaç: Carta a Lucía Etxebarria | Bloc de CJ

  4. Retroenllaç: Diaris de trinxera: més de 3 anys i gairebé 250 històries al bloc | Diaris de trinxera

  5. Retroenllaç: Diaris de trinxera: més de 3 anys i gairebé 250 històries al bloc | FoCAP

  6. Retroenllaç: Carta a Lucía Etxebarria - Blog de CJ

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s