“Si paga… l’opero”

Una dona, preocupada per les molèsties que li provoca un prolapse uterí, em comenta el resultat de la consulta amb el ginecòleg. Li ha dit que cal operar-la.

Li proposa fer una histerectomia. Li comenta que trigaran, en l’hospital públic, uns 2 anys a fer-ho. Li diu que si vol se li pot fer en pocs dies (pagant 4.000 euros). Per si de cas li programa una nova visita per dins d’un any (“no l’hauran operada encara i l’hauran de tornar a revisar”). Desconec si en la “propera” visita (d’aquí 1 any) li farà també una eco com ara li ha fet.

Busco les anotacions del curs clínic del ginecòleg: hi ha el resultat de l’eco, l’orientació diagnòstica i cap referència a la cirurgia. Intento tranquil•litzar la persona, atesa la benignitat del procés, però…

– No sé si enfadar-me o entristir-me. O potser les dues coses…

– Em pregunto: a qui beneficia retallar en cirurgia?

– Em pregunto: quina valoració ètica mereixeria l’actuació, la situació…?

– És lícit “estalviar” una intervenció al sistema sanitari públic, però continuar “perdent el temps” amb visites i ecografies de control (pagades també amb els impostos de tots…?!)

– No seria millor reordenar els serveis i estalviar en el que es pot estalviar (allò que no aporta cap benefici real al pacient) i concentrar els esforços (i els diners) en allò que realment li és útil…? (en aquest cas una intervenció). ……….

Trist, molt trist…!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s