Ai! les bones intencions…

Acabo de rebre una notificació per correu-e des d’un hospital, avisant-me d’un “cas” de TBC resistent que no segueix el tractament. La qüestió és que el mateix correu l’han rebut un munt de companys.
El “cas” és una persona, de la qual em donen el número de CIP però no el nom (sembla que així queda “més confidencial”…!).
Aquesta persona no és visitada habitualment per cap dels professionals que hem rebut el correu. La intenció de l’enviament és “per si algun dia la visitem (a la persona o al “cas amb CIP”?): que estiguem alerta per “recaptar-lo” i poder-lo tractar sense que vagi pel món infectant altres persones.
Aparentment, sembla una bona finalitat: evitar un mal a tercers. I aquesta finalitat pot justificar el fet d’obviar el deure de confidencialitat: el principi bioètic de justícia preval per sobre del d’autonomia (que és la base del dret a la intimitat i la confidencialitat).
Però… les aparences a vegades enganyen… Només cal pensar-hi una miqueta i preguntar-se:
– Calia informar a un munt de professionals que tenen poques possibilitats de visitar el pacient en qüestió?
– La persona que ha generat l’actuació, ha pensat que el número de CIP identifica unívocament a una persona i, per tant, és tan poc “confidencial” com donar el seu nom? (o menys!)
– Algú ha pensat que hi ha alternatives més eficients i molt més confidencials?: per exemple, localitzar el metge de família o la infermera del pacient i posar un avís a la seva història clínica informatitzada d’APS, per tenir-ho en compte quan vagi a visitar-se?
– …..
De vegades, les “bones intencions” ens causen males passades… Sobretot si no tenim en compte aquella senzilla, però útil, frase: “Si dubtes, calla. Si no dubtes, pensa si has de dubtar”
(http://www.camfic.cat/CAMFiC/Seccions/GrupsTreball/Docs/etica/confidencialitat_cat.pdf)
De vegades el desconeixement de la realitat per part de l’atenció secundària és tan flagrant…!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s