Seguretat Social i sistema sanitari: històries de la vida real

13:00 h del divendres 29 de juny. De camí de la feina llambregava un diari i, entre fulls de titulars repetits, en vaig trobar amb un que deia així: “L’ocupació domèstica no acaba d’aflorar”. Titular és un art i, de vegades, el títol és el motiu que t’impulsa a llegir els paràgrafs que segueixen... En poques paraules, aquest text amagava que s’acaba el termini perquè les persones que treballen com a empleats de la llar formalitzin la seva situació i puguin disposar així d’un règim general en la Seguretat Social. Més ben dit, que els ho formalitzin, perquè no és un tràmit que depengui del treballador. I és aquí, en aquest moment, quan em van sorgir preguntes imaginant tantes situacions anònimes.

19:00 h del divendres 29 de juny. Ve a la “consulta del dia” una pacient el motiu de la qual era: “necessito la baixa”. La història que hi havia darrere d’aquesta petició era la següent: dona de 50 anys d’edat, separada i amb dos fills (en atur), que treballava des de fa més de vint anys netejant en tres domicilis. Amb el nou decret que s’engegava, un dels domicilis ha decidit acomiadar-la i contractar una empresa per netejar l’escala de l’edifici. Els altres dos no “li han donat d’alta” perquè “tenen por del que això els pugui comprometre”, explicava.

Però la història té punt i seguit… ja que la senyora tenia por i un interrogant: “Què passarà amb mi ara?, ja que està pendent d’intervenció quirúrgica per “un tumor” a la mama.
Segons explicava, al matí li havien comentat a les oficines de la Seguretat Social que en no haver-li “donat d’alta” no podria tenir accés a la cobertura sanitària per a aquesta intervenció… i li van aconsellar que intentés anar al seu metge per veure si li podia donar la baixa amb data prèvia al venciment de la data de fer el tràmit. Perquè potser el fet d’estar de baixa podria fer que el seu cas es considerés…

I és aquí on sorgeix la pregunta: … les esquerdes socials i polítiques es poden solucionar amb una baixa laboral i a la consulta d’un centre d’Atenció Primària?
I fins a aquí la història anònima del diari que es va fer present.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s