Per a què serveixen les revisions laborals?

Sovint, venen a la consulta persones portant els resultats de la “revisió laboral”. Poden ser mestres, administratius, electricistes, metal·lúrgics o qualsevol altra professió. Tots solen portar el mateix, un sobre amb un munt de papers amb dades sobre la seva salut: antecedents familiars i personals, exploració física, espirometria, electro (il·legible, normalment), audiometria, agudesa visual i analítica “general”. I al final, un resum i unes recomanacions que solen acabar amb un “consulti el seu metge de capçalera per les alteracions detectades”.

Sempre m’ha fet gràcia llegir aspectes de l’exploració com ara: abdomen tou i depressible, auscultació respiratòria sense crepitants, Lassègue o Phallen negatius. Tenint en compte que són persones amb activitat laboral, sanes, només faltaria que els trobessin un abdomen dur.  O m’ha enutjat veure: nivells d’àcid úric o de colesterol alts, o leucòcits lleugerament per sota de la referència. Quan una persona em porta la revisió laboral intento aprofitar les dades anotant a la història clínica les que són rellevants, però generalment puc aprofitar molt poc.

Fa uns dies en Ramon em va portar els resultats de la seva revisió i em diu: m’ha dit la dona que t’ho miris, que està malament. La veritat és que m’esperava un colesterol de 220, però ho vaig haver de mirar dues vegades:  hi havia una hemoglobina de 8 mgrs. i unes transaminases superiors a 400 U.

Miro la data de l’analítica: feia un mes. I ningú no t’ha dit res? No, m’han donat els resultats al cap d’un mes, com sempre. Ah, i em diu la dona que últimament em veu una mica groc. Torno a mirar l’informe: estava signat per un metge i deia: es recomana que consulti amb el seu metge per estudi de microcitosi.

Coneixem l’escassa utilitat i fins i tot el perjudici de fer proves en persones asimptomàtiques. Per a què serveixen les revisions laborals, doncs?

Si els resultats són normals, no passa res, si estan clarament alterats com és el cas, tampoc passa res, perquè no hi ha cap sistema per alertar de les alteracions significatives. Però la majoria, ni són normals ni estan clarament alterats; presenten petites elevacions d’un enzim, dels lípids, o del pes corporal… dades sense significació clínica i amb un escàs aprofitament per fer una intervenció preventiva, perquè la majoria de persones no està motivada per fer canvis d’hàbits pel resultat d’una revisió. Es dediquen recursos econòmics, socials i sanitaris per a un baixíssim benefici en salut de les persones.

En funció de l’actual coneixement i de les recomanacions dels organismes experts en prevenció, caldria reconsiderar la pràctica de les revisions laborals i limitar-les a activitats cost-efectives. Una oportunitat per millorar la racionalitat de les actuacions sanitàries en temps de crisi.

 Arran d’aquest cas vaig buscar informació, que sintetitzo: Les revisions laborals les paga l’empresa i es realitzen a través de la mútua laboral o altres serveis, responen a una llei estatal del 1995 i el seu contingut i periodicitat l’estableix el servei de prevenció de riscos laborals intern de l’empresa o aliè. Hi ha diverses especialitats: ergonomia, seguretat, higiene i vigilància de la salut. Els resultats són valorats per un professional mèdic. El cost està entre 70-80 euros/any i persona.

Anuncis

3 thoughts on “Per a què serveixen les revisions laborals?

  1. Des d’aquí llanço una crida als Metges responsables de les Mútues d’Empresa, que tinguin a bé de facilitar-nos als treballadors una concertació de visita directament amb ells. Ja que, en aquest cas, són ells els primers responsables en poder fer-te una valoració o interpretació de totes les proves que t’hagin fet des de la “seva” Mútua.
    Independentment que després puguem , o no, anar a portar aquest informe al nostre Metge de Família.

  2. Retroenllaç: Els excessos de la medicina: un alt cost personal i social i causa de la saturació dels serveis

  3. Retroenllaç: Els excessos de la medicina: un alt cost personal i social i causa de la saturació dels serveis | FoCAP

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s