On va la infermeria? L’organització d’agendes pot fer retrocedir la infermeria com a professió!

Estant de vacances, he acompanyat un familiar al CAP a fer-se un control de TAO. Va dir-me: tu que hi entens, m’hi vols acompanyar ? I tant! vaig dir-li.

 El que no m’esperava, és que aquest fet em generés un gran disgust, una decepció enorme i una ràbia indescriptible. Us en faig cinc cèntims i, abusant de la vostra confiança, en faré una reflexió.

El vaig acompanyar amb el convenciment i la il·lusió que tenia hora amb la seva infermera. La primera sorpresa la vaig tenir al veure que tenia hora per a una “consulta exprés”, de tècniques! I que la infermera, cada vegada era diferent. La segona, quan vaig adonar-me  que a la sala d’espera hi havia unes 20 persones esperant, ja que la programació era amb una freqüència de 3 minuts.

Després de buscar, pel dret i a l’inrevés, la part positiva d’aquest tipus d’organització, i de no trobar-la, vaig pensar:  Verge santa! Tornem al segle passat!…I d’aquí, aquesta reflexió:

 A les infermeres/s els correspon la direcció, avaluació i prestació de cures d’infermeria orientades a mantenir, recuperar la salut i prevenir malalties i discapacitats, segons l’article 7 de la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d’Ordenació de les Professions Sanitàries. La prestació de cures  infermeres es fa mitjançant una metodologia pròpia.

 La infermera valora el problema de salut mitjançant l’anamnesi i l’exploració física. Per a l’exploració se solen utilitzar  tècniques i/o procediments diagnòstics, com la presa de la pressió arterial i/o la realització d’un electrocardiograma entre d’altres. Aquestes exploracions solen ser d’utilitat per a les cures infermeres i per a l’atenció mèdica.  La valoració infermera serveix per fer un diagnòstic  en relació a les cures infermeres i per planificar les intervencions a fer.

 En el cas de  l’atenció infermera, les tècniques  són eines  complementàries que formen part  del procés infermer.  Per  aquest motiu,  podem afirmar que són un mitjà i no un fi dins del procés infermer.

 Alguns àmbits d’Atenció Primària, segueixen impulsant les agendes exclusives de tècniques per a les infermeres amb l’única finalitat de fer, restant importància a la feina i a  la metodologia pròpia infermera.

 No serà una falta de visió holística ?

No serà que volen involucionar la professió infermera?

No serà un problema de lideratge  dins la pròpia professió?

2 thoughts on “On va la infermeria? L’organització d’agendes pot fer retrocedir la infermeria com a professió!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s