Llistes d’espera … una causa

En la meva zona  tenim un “procés”  d’atenció a la patologia lumbar comú per a hospital i primària elaborat fa pocs mesos amb la participació de professionals dels serveis de traumatologia, reumatologia, unitat del dolor,  atenció primària, radiologia i rehabilitació. Aquest procés estableix les indicacions de les proves d’imatge i de diferents opcions terapèutiques que té el professional, sigui de primària o d’hospital.  De tal manera que, si cal,  nosaltres podem demanar una ressonància magnètica (RM) i, posteriorment, derivar a unitat hospitalària més adient segons patologia i cas. Perfecte.

Aquestes últimes setmanes he estat visitant la senyora Remedios, de 70 anys, per un dolor lumbar crònic irradiat i sense resposta al tractament farmacològic.  Seguint les indicacions del “procés lumbàlgia” vaig sol·licitar una RMN que va evidenciar patologia degenerativa crònica avançada amb compressió d’arrel nerviosa.  Tenia el diagnòstic fet, només calia que la Sra. Remedios es pogués beneficiar d’una tècnica d’infiltració peridural per alleujar el dolor que tenia de dia i de nit. Amb aquesta finalitat la vaig enviar a la Unitat del dolor, amb informe, diagnòstic, proves d’imatge… Això serà ràpid, vaig pensar, només caldrà programar la infiltració. Van passar un mes, i dos, i al tercer mes la van visitar.  Al cap de pocs dies em ve a la consulta explicant que ja l’ha visitat  l’”especialista del dolor” i que, efectivament, l’infiltraria, però hi havia una llista d’espera de 10 mesos. Això sí, la senyora va sortir amb la recepta d’un coxib.

Vaig comentar el cas amb un company de l’hospital que em va dir  que la resolució de la unitat del dolor era baixa, entre altres coses, per procediments incomprensibles, com ara fer infiltracions de trocànter a quiròfan.

Difícil d’entendre, difícil d’acceptar que la direcció de l’hospital (que n’és coneixedora) no modifiqui aquests procediments. Difícil de justificar socialment que una persona amb dolor radicular crònic hagi d’esperar 10 mesos per poder “gaudir” d’una tècnica senzilla i barata. Difícil de justificar que una tècnica molt més senzilla com és la infiltració de trocànter es faci en un quiròfan,  quan a l’atenció primària les fem amb bon resultat a les consultes i, si convé, a domicili. Aquest és un bon exemple de la “bossa d’”ineficiència” del sistema públic que cal revisar i, aquesta sí, retallar.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s