Els canvis en el temps davant els canvis aquí-i-ara

La Maria venia a la consulta per dos motius. Va començar pel primer, una medicació que el seu cardiòleg de la mútua privada li recomana per controlar el colesterol. Entre les seves altres medicacions, n’hi consta per la hipertensió arterial i per l’osteoporosi. No constaven més antecedents que aquests factors de risc en el seu historial. La medicació a incloure com a “tractament de llarga durada” era la nova rosuvastatina. Després d’escoltar la Maria, revisar la seva història i fer-li algunes preguntes, sense voler em vaig imaginar que em trobava davant la coneguda batalla de la recepta: amb l’escenari de no informe de l’especialista, de discrepància de la indicació-prescripció i que aquest seguiment per la mútua privada de tots els seus “problemes” qüestionaven el meu paper més enllà que de mer prescriptor. Vaig provar d’explicar a la Maria els secrets de medicaments tan nous; parlem de seguretat i d’incerteses … i tot va acabar quan la Maria em dóna la seva opinió: “tot això és tema de retallades” i una cosa que, segons comenta, li va dir el seu cardiòleg; és que no entén per què els del CAP diuen que aquests medicaments no són segurs … si, si que funcionen. Al marge de la tristesa que comporta aquesta situació de tenir el pacient entremig, que no entén com uns professionals aconsellen un tractament i altres en dubten… una cosa com que uns creguin més en l’eslògan de la publicitat i altres es quedin amb la lletra petita. Fins aquí el seu primer motiu.

El segon missatge acompanyava l’informe d’hospitalització del seu marit. La descompensació de la seva cirrosi hepàtica va provocar un ingrés de dues setmanes. Aportava una nota de l’especialista de digestiu per a la inclusió de la lactulosa com a “indicació finançada”, perquè pel que sembla des que es va excloure amb el Reial Decret de la llista de medicació (en ser un dels nous no finançats) i havia de pagar íntegre l’import, no l’havia pres. La Maria aquí va compartir la seva ¿sorpresa? que aquesta nota de l’especialista sí que impliqués una acceptació de la prescripció per part meva.

Quan ella va marxar per la porta pensava que compartir el perquè en aquest exemple i el temps dedicat a escoltar i intentar entendre les seves expectatives, potser era un dels camins per anar enderrocant aquesta imatge de batalla de la recepta.

Els canvis en el temps davant els canvis aquí-i-ara.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s