Antibiòtics a dojo

Aquests dies he estat visitant un noi jove per un problema de febre. Va venir a la consulta quan ja portava una setmana de febre i mal de coll, i referia haver pres 6 dies d’amoxicil·lina que li va recomanar la seva mare, que no és metge.  Després de l’anamnesi i l’exploració vaig sospitar una mononucleosi infecciosa i li vaig demanar una analítica que faríem l’endemà, divendres, tot explicant-li que semblava una malaltia vírica i que no havia de fer res més que repòs i antitèrmics.

A la setmana següent, quan ve a buscar els resultats de l’anàlisi, continua amb febre i la mare m’explica que com que “no li vaig donar res” el cap de setmana havien anat a la farmàcia a buscar alguna cosa pel mal de coll i els van vendre azitromicina.

Com que als tres dies la febre seguia, van anar d’urgències a l’hospital comarcal, on el van diagnosticar d’amigdalitis aguda i el van tractar amb cefixima (en quina guia hi és això??). Sortosament els resultats de l’analítica confirmen la mononucleosi infecciosa. Explico el resultat i la inutilitat de tots els antibiòtics que ha pres. Posen cara d’incredulitat, però la raó dels fets s’imposa: després de tres antibiòtics segueix amb febre. Torno a explicar la naturalesa benigna de la malaltia, el seu caràcter autolimitat i el tractament amb repòs i antitèrmics i els cito per la següent setmana.

A la tercera cita s’ha acabat la febre i el noi es troba perfectament. Aprofito per comentar que una altra vegada no s’espanti, que no s’angoixi per la febre i que, tal com ha vist, moltes malalties es curen soles.

Algú hauria de posar ordre en la venda d’antibiòtics sense recepta mèdica i en les tractaments que es fan als serveis d’urgències. Crec que a cap metge d’atenció primària se li hagués acudit receptar cefixima per un mal de coll, una ocasió mes per reivindicar la nostra qualitat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s