Penso en Manolo. Arribarà en condicions per què l’operin del recanvi valvular?

Feia anys que estava diagnosticat d’una valvulopatia severa, amb insuficiència cardíaca, que ha anat empitjorant de mica en mica. L’hem anat cuidant durant anys entre el cardiòleg de l’hospital i nosaltres, des de l’atenció primària. Feia temps que calia anticoagular-lo, perquè estava en fibril·lació auricular. Va arribar un punt en què el cardiòleg li va recomanar intervenció quirúrgica. Manolo, va dir que ni parlar-ne. Res de “sintrom”, ja sap de què va… Té por dels perills que comporta. Tampoc vol operar-se… “A mi no me raja nadie”…

L’hem seguit controlant cada cop més sovint. Té ofec en fer petits esforços. La dosi de diürètics cada cop més alta… Amb paciència, a cada visita li parlem de la necessitat d’anticoagular. I cada vegada ens diu que no… Fins que un dia ha d’ingressar per una pneumònia i insuficiència cardíaca… Llavors accepta el tractament anticoagulant… “Se ha salido con la suya”, em diu només veure’m després de l’alta…
L’hem seguit controlant, ara també l’INR. Cada cop més ofec. Ara ja només al vestir-se i, a vegades, fins i tot al parlar una mica massa.

Un altre ingrés per insuficiència cardíaca, tot i els seus esforços i els nostres controls. Quan torna a casa, parlem amb el cardiòleg. Ens diu que, si no es decideix a operar-se, el deteriorament de la seva funció ventricular ja serà massa gran i ja no es podrà fer.

Li expliquem. “Me da mucho miedo”. Però, finalment, accepta començar l’estudi preoperatori.

Ara estem en això… De moment, la seva funció renal no és per tirar coets. Però manté el pes, la TA i la FC estables. Ja no fuma, “ni uno”, ens diu. “Estoy acojonado”, també ens diu. L’entenem. A qui li agrada que li obrin el cor?

Abans d’entrar al quiròfan, si és que hi arriba, em diu que vol fumar-se una cigarreta. “Por si acaso”. Tant de bo a l’hospital ho entenguin i li permetin.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s