L’especialista que “va a la seva…”

Avui he rebut un informe d’una visita amb el pneumòleg d’un pacient amb MPOC. No vaig fer jo la consulta, sinó que es va tramitar des del servei d’urgències de l’hospital.

El pacient fins el dia de la visita amb el pneumòleg prenia un inhalador amb salmeterol, un altre amb budesònida i un tercer amb bromur d’ipratropi. Tenia un inhalador amb salbutamol per a ús en cas de necessitat. Pocs dies abans havia acabat una pauta curta de corticoides orals que havien millorat una reagudització.

En l’informe del pneumòleg consta “El pacient està estable. Es recomana que segueixi amb inhalador de salmeterol i fluticasona en un sol inhalador i a més iniciï tractament inhalat amb aclidini”.

El pneumòleg comenta al pacient: “li canvio els fàrmacs perquè ja fa molt de temps que els pren i ja no li fan efecte…”. Prescriu en recepta oficial del CatSalut un envàs de l’associació que li ha recomanat i li dóna una mostra del nou fàrmac…

A la recentment aprovada ruta assistencial sobre MPOC, a la meva comarca, es llegeix: “es recomana fer servir els inhaladors combinats només si no hi ha tolerància o manca de control terapèutic amb l’ús dels corresponents inhaladors per separat”.

A la fitxa del Ministeri de Sanitat sobre el bromur d’aclidini es llegeix: “Al igual que otros anticolinérgicos inhalados… ha mostrado superioridad frente a placebo en el alivio de los síntomas en pacientes con EPOC moderado/grave… Los datos disponibles no permiten concluir que existan diferencias clínicas relevantes en eficacia, seguridad o cumplimiento terapéutico con otros anticolinérgicos inhalados autorizados como bromuro de tiotropio, mientras que no hay datos comparativos con bromuro de ipratropio”.

I ara em pregunto…:

–          Si el pacient “està estable”, per quina raó cal canviar tota la seva pauta terapèutica?

–          Si la ruta assistencial (a la qual ha participat el pneumòleg) estableix que el més correcte és donar cada fàrmac inhalat per separat i no associats en un mateix dispositiu, per quina raó els associa…?

–          Per quina raó li canvia el bromur d’ipratropi per un nou fàrmac (per cert molt més car….) que ni tan sols s’ha sotmès a comparació amb el bromur d’ipratropi?

En benefici del pacient (i de molts altres pacients)…:

–          Li explico la irrracionalitat dels canvis? O millor sóc “prudent” i no ho faig…?

–          Li entrego informació escrita sobre el nou fàrmac o millor no li dic res…?

–          Escric al pneumòleg demanant-li explicacions o millor callo…?

–          Escric al CatSalut preguntant si les rutes assistencials són sols perquè  “n’aprenguem” els de primària (ja se sap…) o simplement ho oblido…?

–          …..?

Anuncis

One thought on “L’especialista que “va a la seva…”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s