Corredora de fons

Un matí a la consulta. Ja porto més de mitja hora d’endarreriment  i només vaig per la tercera visita, uf! Entra la Maria amb el seu pare, de 90 anys, diabètic insulinodependent i afecte de demència. Ell viu amb la seva dona, que ha d’amagar-li la insulina perquè diverses vegades s’ha punxat 2 cops, perquè no recordava que ja s’havia punxat.

La Maria treballa algunes hores netejant cases i al seu marit, el José, el van fer fora de la feina als 60 anys, després de 30 anys a la mateixa empresa amb contracte d’obra. Amb ells viu el seu fill, que no té feina, la seva dona, que és immigrant sudamericana i no té família aquí, i la nena que acaben de tenir. Tots en 40 metres quadrats. Al José l’he visitat diversos cops per un trastorn adaptatiu a causa de  l’acomiadament, no sap perquè viure si no pot mantenir la seva família, tenen por que els desnonin.

La Maria ve per explicar-me que el seu pare va tenir un mareig a l’hospital i em vol ensenyar l’informe d’urgències. I la teva mare, li pregunto. Estava pendent d’estudi endoscòpic per una disfàgia de fa uns mesos. Ah, està ingressada, em diu, càncer fins a dalt de tot.

En aquest punt paro el temps i dirigeixo l’atenció a la Maria, aquesta dona que gestionava com podia el marit deprimit, el fill sense feina, la jove, la néta i els 2 pares grans que viuen sols. I què faràs, li pregunto assumint que demanarà ingressar-la en una residència fins que mori. Ah no, em diu, res de residències, vull que mori a casa.

No puc fer res més que admirar-la i meravellar-me de la seva resistència i de la capacitat de mantenir la dignitat fins l’últim moment, en les circumstàncies més extremes. Quan la vida ens posa a prova, sorgeixen persones increïbles, capaces de suportar coses que no haurien sospitat.

I nosaltres hem de ser-hi per vigilar que no caiguin, per ajudar aquestes persones meravelloses a seguir lluitant.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s