L´Ecografia Urgent

En Lluís i la Maria van venir d’Alemanya. Hi van anar els anys 60 i, en jubilar-se, van venir a viure al poble, al pis que havien comprat feia uns anys, on venien els estius, per vacances. El seu fill Lluís es va quedar a Alemanya, allà treballa i té la família.

Déu fer 15 anys que els vaig conèixer. Venien poc a la consulta… sempre molt reivindicatius, explicant que a Alemanya el sistema funcionava millor, que a Alemanya no els feien esperar per als especialistes, que a Alemanya els feien moltes proves complementàries…. Sempre amb la mateixa cantarella!

A mi em feia la sensació que no em tenien gaire confiança, però jo no feia cap comentari… els deixava dir i continuava la visita, demanava les anàlisis de control, els prescrivia la medicació crònica, i els tractava la patologia aguda…

Fa 5 anys, la Maria va venir amb un canvi de ritme deposicional i alguna rectorràgia, vaig activar el circuit de diagnòstic ràpid i… Càncer de colon! La van operar, quimios… i la vam acompanyar fins al final… Va morir 2 anys després, a casa, sense dolor i controlada. Mai més els vaig sentir parlar malament del sistema sanitari, al contrari, sempre deien que tothom els havia tractat molt bé.

En Lluís es va quedar sol, amb amics i bons veïns. El fill continua a Alemanya, però ell no hi va voler tornar… està bé a casa seva i es pot cuidar sol.

Ara és un pacient assidu de la meva consulta. Ve habitualment i tenim bona relació.

Fa uns mesos va venir perquè li picava tot el cos. No tenia cap lesió. El vaig explorar i s´apreciava una lleugera hepatomegàlia. Vaig demanar unes anàlisi, que li van fer l’endemà, i les transaminases estaven altes… Vaig sospitar una patologia colostàsica i li vaig demanar una ecografia urgent.

Un mes després va tornar, continuava amb pruïja encara que amb les pastilles que li havia donat havia millorat una mica (un antihistamínic). Encara no tenia programada l’ecografia.  Vaig tornar a fer unes altres anàlisis i les transaminases estaven encara més altes…. “Doctora, em trobo millor, de debò… No vull anar enlloc, no m’enviï a urgències… El meu fill haurà de venir d’Alemanya i no vull molestar-lo”  Però jo no estava tranquil·la.

Vaig trucar al servei de radiologia…. encara no està programat, segurament per d’aquí 2 o 3 mesos. Vaig decidir enviar al pacient al servei de Medicina Interna… transaminases altes, pruïja generalitzada, lleugera pèrdua de pes… no sé… això no anava bé!!!

Un mes després en Lluís va tornar a la consulta. L´havien visitat a l´hospital i tenia programat un ingrés per a la setmana propera. “No se què em passa, però no em trobo bé…”. Tenia un cert to groguenc i continuava picant-li tot el cos!!!

A l´endemà, en Lluís va venir d’urgències al centre, tenia un fort mal de panxa i estava tot groc. Ambulància… urgències d´hospital…. peritonitis aguda, per colelitiasi. Intervenció quirúrgica, complicació infecciosa postquirúrgica…… 1 mes a l´hospital i 2 mesos d´ingrés en centre sociosanitari.

Això m´ha fet reflexionar… Si la demora de l´ecografia sol·licitada urgent no hagués estat de 3 mesos , si, si… 3 mesos!!!, potser el procés no hagués estat tan complicat i en Lluís s´hagués estalviat uns quants patiments.

Alguns mesos després, quan va tornar a la consulta i em va explicar tot el que li havia passat… no es va queixar del sistema sanitari, em va dir que l’havien tractat molt bé….

I ara si que tenia motius de debò de queixar-se!!!

Anuncis

One thought on “L´Ecografia Urgent

  1. Trabajo en un CAP del ICS. Mi suegro empezó en el mes de marzo de 2012 con rectorragias, consecuente anemia, dolor abdominal….. ¡cáncer de colon!Tras unos análisis se le solicitó una ecografia urgente que se programó para octubre de 2012. Saltándome todos los protocolos, contacté con el servicio de radiológica del Hospital de referencia y se la hicieron al día siguiente. Desgraciadamente, falleció en agosto, dos meses antes de la fecha en la que le tenían que hacer la ECOGRAFIA URGENTE.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s