Educació és salut

La Halima és filla de la Fatiha. No ho he sabut fins avui que ha vingut a visitar-se amb la mare. En el seu país, fins fa relativament al seu país d’origen, no s’usaven els cognoms, i per això el cognom de la Halima no coincideix amb el dels seus pares. Es veu que, en els adults, aquí hem pres com a cognom allò que en realitat és una mena de sobrenom.

Avui he volgut dedicar un temps a preguntar-li per la seva vida. La Halima va arribar a Catalunya amb 6 anys. Ha vingut a visitar-se molt poquet, com correspon a una noia jove i sana. Està estudiant a la universitat. Sentir-li dir m’ha emocionat molt. Treballo en un barri on el percentatge de persones amb estudis superiors és baixíssim. Els seus pares fa molt temps que estan sense feina i reben una ajuda mínima. El pare va treballar molts anys a la construcció fins que la crisi i problemes de salut greus li van impedir continuar. M’he sentit molt contenta per ells, perquè tots els sacrificis que han fet i fan estan donant fruits, perquè poden estar ben orgullosos. I també he sentit alegria per ella, la seva capacitat de superació és admirable i el seu futur, amb estudis, serà millor.

Però també he pensat amb tristor que la Halima és una excepció. Que les retallades en l’ensenyament públic estan hipotecant el futur d’unes quantes generacions i el de la societat en el seu conjunt. Em fa pena pensar que no apostem per la cohesió social que és fruit de l’educació i la integració de qui ha vingut per quedar-se. L’educació i les polítiques socials valen diners, però la ruptura social surt molt més cara.

Anuncis

One thought on “Educació és salut

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s