La realitat de l’atenció primària al nostre territori

Dia rere dia la nostra consulta constata el que sabem però ens neguem a acceptar:

Veiem com llisquem cap a el terreny d’enfrontament amb companys i ciutadania.

Patim com la resignació ha passat a ser la “qualitat” més comuna dels i les professionals i els/les pacients.

Comprovem que no ens deixen treballar com voldríem i ens obliguen a fer-ho amb eines i registres informàtics que no tenen res a veure amb l’assistència sinó amb la gestió. Per si no fos suficient, aquestes eines dificulten enormement una visió global del/de la pacient i del seu relat.

Observem una especialitzada que es decanta cada cop més per una fragmentació de la persona. Habitualment, és només des de la primària que s’intenta mantenir una visió integral del malalt/a.

Sabem que el patiment social i familiar corre el risc de ser etiquetat i tractat com a malaltia.

Veiem com les dificultats econòmiques dificulten el compliment terapèutic i les consultes als professionals.

Assistim al desterrament de l’empatia i la compassió del nostre vocabulari i la nostra praxi.

Evidenciem que volen fer anònimes les actuacions dels professionals i mercantilitzar els serveis. No importa qui faci l’actuació, s’ha de fer ràpida, lleugerament i prou.

Constatem que es menysprea la longitudinalitat i continuïtat assistencial, puntals de l’atenció primària.

Assistim a la pèrdua d’equitat pel que fa a l’atenció i a la distribució dels recursos: tal com estan les coses, només qui sap moure’s al sistema farà una utilització d’acord amb les “seves necessitats”. No cal dir que majoritàriament coincideix amb el sector social menys afectat per “la crisi”.

Veiem com es tanquen CAP i es redueixen horaris a l’estiu: Pretenen que els mesos d’estiu siguin per l’any sencer, el que dissabte i diumenge són per la setmana, espais de temps on només es cobreixen de forma ràpida les “urgències”; i això no té cap sentit des del punt de vista de servei a la ciutadania, i pot ser perillós, sobretot per determinats grups que pateixen (o patiran mentre es mantinguin les mesures excepcionals) un especial risc.

Davant aquesta constatació quotidiana, la resposta és la unió, la lluita i la denúncia…, per no ser còmplices!!

Unió dels professionals assistencials d’arreu front la gestió economicista.

Unió amb la ciutadania, de la qual, d’altra banda, formem part.

Actitud de denúncia davant les retallades de serveis i drets. Facilitar la denúncia ciutadana. Dir no a la resignació.

I lluita, lluita al CAP, al carrer, a les associacions, a les organitzacions, a les institucions… Som espectadors/espectadores úniques del que està succeint, i la nostre experiència ha de servir, també, per reforçar la lluita.

……

Anuncis

One thought on “La realitat de l’atenció primària al nostre territori

  1. NO tinc cap dubte que les coses no van bé. No tinc cap dubte de cal fer coses per millorar i que tot és millorable i que el pitjor que podem fer és ser conformistes i fer veure que no passa res. Penso que la feina de registre de dades és bàsica per poder veure que fem i poder millorar; però això no justifica la quantitat de registres que se’ns demanen… Però veritablement el que més em preocupa som nosaltres mateixos… el col·lectiu sanitari (mèdic, infermer, treballadors socials, administratius, celadors i empleats de neteja), directament aquest grup no existeix. No hi ha un col·lectiu que sigui capaç de lluitar per defensar primer una sanitat pública i segon una qualitat de feina i remuneració adequades… ha sigut així d’ençà que era resident i continua així: sense que treballadors, sindicats ni coordinadors facin res… per lluitar cal que algú/ns aixequin la veu i que els altres, la immensa majoria sinó tots, els seguim.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s