Ecos vs consultes

Avui he llegit un tuit que deia: “com més hi penso, més dubtes tinc que haguem de fer ecografies a l’Atenció Primària. No fem domicilis, no veiem pacients terminals, no veiem nens…”

EAP de l’ICS, Àmbit de Girona. En els darrers anys ens han “retallat”, al menys, tres metges i tres infermers. Cap substitució. Contractes al 75%. Llista d’espera per visita mèdica: de 10 a 15 dies, en moltes UBA… Professionals estressats.

Però… sorpresa!  “L’àmbit” ha decidit que és “guay” fer ecografies als EAP… Han comprat (amb els recursos per inversions, que no tenim) un ecògraf per al nostre EAP (i per molts altres de l’àmbit) Per què? A qui? Quant han costat? No ho sabem!

A més, promouen un curs de 60 hores (com és que els radiòlegs triguen anys en aprendre una cosa que amb 60 hores “va que arde”…) per als metges que faran les ecografies (amb els recursos de formació, que no tenim)… Quant ha costat? No ho sabem!

Dos metges de l’EAP fan el curs, mentre els companys els cobrim (no hi ha substituts!) i ens envien l’aparell.

Ara, voilà! tenim un ecògraf i dos metges “formats” que faran ecografies a costa de disminuir el temps que dedicaran a consulta als seus pacients… La seva llista d’espera, ja llarga, augmentarà. Els seus pacients vindran “d’urgències” i els altres professionals de l’EAP haurem de visitar-los…

Per guanyar, què? Què és prioritari? Val més reduir el temps que dediquem a la nostra tasca fonamental (atendre les consultes dels pacients) per dedicar-lo a fer una prova diagnòstica que, de  moment, és una tasca que ha de fer una altra empresa (concertada, per cert).

Demano disculpes, però no entenc com raonen els directius de l’àmbit… Déu ser que per aquí no arriba la tramuntana!

Anuncis

4 thoughts on “Ecos vs consultes

 1. Al nostre EAP també tenim 2 companys “formats” amb ECO’s. Sincerament, si tinguéssiu de fer-vos una ECO vosaltres, us en fiaríeu del criteri del vostre company radiòleg en 60 hores?
  Jo no!

 2. de lo dicho, para ser consecuentes, sólo hay que responder a dos preguntas: 1.- el paciente, ¿necesita la ecografía? si la necesita, mándala 2.- los compañeros formados ¿aciertan? si aciertan y el paciente lo necesita, mandádlas. Si no es así haced lo que queráis.

 3. Al nostre EAP hi ha 2 companys formats per fer fotografies per teledermatologia, un company format per fer informes de CNM, un altre amb formació per interpretar MAPA, un referent clinic que tampoc passa consulta diaria, etc. Tot això en detriment de l’assistència que hauriem de fer com a metges de familia que som. Jo tampoc entenc què passa.

 4. Un de les meves primeres feïnes , estiu – tardor any 1977, va ser una consulta de medicina general a l´ambulatori de Sant Andreu. Recordo que els metges de capçalera només podien demanar Rx tòrax front . El perfil així com l´ecg eren cosa d´especialistes. Moltes altres tècniques la cirurgia menor, les espirometries, el control de l´anticoagulació….s´han anat incorporant al dia a dia de la nostra consulta. En pocs anys l´ecografia serà una tècnica més de l´atenció primaria com ho és a altres comunitats autònomes o altres països del nostre entorn.

  Gravissim problema el fet de reconèixer que no fem domicilis ni veiem pacients terminals sobre tot si continuem dedicant hores i hores a controlar factors de risc de gent sana i continuem acceptant tasques burocràtiques o de recollida de dades , clicant compulsivament sobre tot els darrers mesos de l´any, sense cap repercussió en la nostra tasca assistencial. Perquè contrariament a la perdua de l´atenció de l´edat pediàtrica això només depèn de nosaltres , de l´organització dels “equips” – de passada hauriem de fer un seminari per esbrinar les diferències entre un “equip” i una”llista”, de guardies , de domicilis….
  Aquest es un dels primers artícles que vaig llegir quan em vaig incorporar a l´assistència primària .
  http://equipocesca.org/fisiopatologia-de-los-equipos-de-atencion-primaria/
  Hauria de ser de lectura obligada a totes les unitats docents de MFiC. És una de les poques lectures recurrents, com l´Espanya Invertebrada d´Ortega y Gasset, que rellegeixo periòdicament. Són textes intemporals.
  Pels qui creuen que “Otro mundo es posible” o hauria estat possible, un altre artícle del mateix Juan Gérvas , aquest en col.laboració amb un altre primarista de prestigi, Juan Simó.

  http://equipocesca.org/dia-a-dia-de-un-medico-cabecera/

  Perquè ni tot lo mal ve d´ Almansa ni tota la culpa la tenen els directius i gestors.
  Salutacions i bones festes
  Antoni Agustí – ABS Olot

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s