Dolor

La Isabel té 84 anys i dolor crònic: lumbar, per una espondilolistesis degenerativa; al maluc, on porta una pròtesis des de fa més de 15 anys; cervical… A tot arreu!

Molt demandant: Professionals d’urgències, especialistes, metges de família hem provat tota mena de medicaments… amb els seus efectes adversos. Els AINE fan que la seva HTA es descompensi i que la seva funció renal, ja tocada, es deteriori. No tolera l’amitriptilina, ni la gabapentina, ni la pregabalina, ni el tramadol, ni el fentanil, ni la codeïna… El paracetamol “no li fa res”… El metamizole, tampoc.

En la nostra zona, els metges de família no podem demanar consulta a la clínica del dolor… Cal “passar” pel traumatòleg o el reumatòleg… L’SCS deu pensar que diagnosticar que un dolor no respon als tractaments habituals és tan complicat que cal un “especialista en ossos” per fer-ho (!).

Demano consulta al traumatòleg pensant que potser cal fer recanvi de la pròtesis de maluc i li faig un informe explicant quins medicaments no pot prendre pels efectes adversos.

Segons m’explica la pacient (el metge no ha respost al meu informe, com sempre) a l’especialista “no li va fer cap gràcia llegir-lo”… No considera adequat recanvi de la pròtesis. No demana consulta a la clínica del dolor…

La pacient m’ensenya les receptes que li ha fet: un medicament que porta paracetamol i tramadol (l’ha pres i li ha assentat fatal) i gabapentina (que ja no l’ha pres, perquè ha reconegut el medicament i sap que no el va tolerar..).

  • T’ha citat per veure com et va el tractament? Hi has de tornar?
  • .. No m’ha dit res.

OK. Després de 9 mesos de demora estem com al principi… La Isabel té dolor, no pot prendre els medicaments que li ha prescrit el traumatòleg (en el meu informe ja constava que la pacient no els tolera) i no té programada cap visita de seguiment ni s’ha demanat consulta a la clínica del dolor…

Ve a la consulta plorant, no pot dormir pel dolor, no pot viure amb aquest dolor… Ella, i la seva filla, em demanen que resolgui allò que “els especialistes” no han estat capaços de fer.

Què faig?

La filla vol anar a urgències de l’hospital a veure si li fan més cas…

Temptadora opció! Que es facin càrrec de les seves pífies… A veure si les resolen!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s