Carta d’una tutora al seu primer resident

Estimat Joan,

Ja ets metge de família, molts felicitats!

Has estat i sempre seràs el meu primer resident. Gràcies per permetre’m descobrir el plaer d’ensenyar, per deixar-me mostrar-te els descobriments que he fet en això que és l’art de la medicina de família, per ajudar-me a ser millor metgessa, per ser un estímul per fer-ho millor, per ser motiu per fer una pràctica clínica raonada i raonable. Perdona els meus errors i oblida aviat els vicis de la meva forma de fer les coses.

Avui acaben quatre anys intensos d’aprenentatge, d’adquisició de coneixements, d’estudi, de guàrdies, de noves relacions dins i fora de l’àmbit laboral i de moltes altres coses que han omplert la teva vida en aquest temps. Acaba la formació oficial i és hora d’aixecar el vol.

No deixis d’aspirar a volar alt, Joan. Segueix estudiant per poder continuar aprenent, acaba de definir el teu propi estil de ser metge de família, intenta fer-ho cada dia millor i sobretot, no perdis mai la passió –perquè la tens, jo ho he vist a la consulta- per les persones, per ajudar-les curant-les, alleujant-les o consolant-les.

Abans de res, passi el que passi fora, amb els nostres companys, en el sistema sanitari o en la nostra societat, sempre tenim l’oportunitat de tancar la porta de la consulta i ser amables amb les persones i reconèixer-los la seva dignitat, siguin com siguin, riques o pobres, maques o lletges, simpàtiques o desagradables, de ser compassius amb el seu sofriment, d’oferir-los el millor coneixement científic disponible, d’exercir l’ètica de la negativa davant peticions inadequades i l’ètica de la ignorància per reconèixer els nostres límits i els de la medicina. A nosaltres ens toca triar.

Mantingues la teva independència i la teva llibertat i, sobretot, sigues conscient dels perills que les amenacen. No tinguis mandra de sortir del centre de salut, ja saps com és de ric conèixer els pacients a casa seva, amb el seu entorn i la quantitat d’informació essencial que s’obté al domicili. Treballis on treballis, conserva una mirada integral i integradora de les persones, tan pròpia de la medicina de família i que tant enriquiria altres especialitats. Aquesta mirada que té en compte allò biològic, psicològic i espiritual, i també social, sense la qual és difícil donar resposta als problemes de salut.

Tant de bo puguis treballar en l’atenció primària del sistema públic de salut, la que vol estar a prop de la gent i tractar tothom per igual. Tant de bo puguem defensar-la i enfortir-la, recuperar el que hem perdut i rectificar errors del passat. És missió de tots i totes, teva també.

Aquest detall és perquè em tinguis present i perquè al costat de tot allò intangible i subjectiu que té el nostre treball, no hem d’oblidar-nos d’objectivar el que és objectivable tocant al pacient i obtenint la màxima informació que la seva exploració ens pugui donar.

Que tinguis molta sort, Joan, que gaudeixis amb el teu treball i siguis molt feliç.

La teva tutora

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s