Pacient que no segueix les recomanacions de canvi d’hàbits

Cas d’ètica:

En Jordi té 77 anys. Separat, amb tres fills: un fora d’Europa i dos a Barcelona  amb qui no es fa gaire. Veu els néts si li porten. Ell no els va mai a veure. Viu sol fa molts anys, des que es va separar. No té xarxa social. No es relaciona amb gairebé ningú. Sabem que passa el nadals sol, o amb una persona del poble que el convida perquè “li fa pena”…

 Quan el vam conèixer era fumador i amb un consum d’alcohol de risc, tenia una diabetis tipus 2, una dislipèmia i una HTA, totes molt mal controlades. Sempre ha reconegut que no pensa fer dieta, ni exercici i que no pensa deixar de fumar. Ve a les consultes quan el citem o quan necessita alguna cosa. Es fa les retinografies i les analítiques si li demanem. Es fa els controls de glucosa amb les tires reactives. Es tracta amb metformina, insulina, simvastatina, enalapril, amlodipina, furosemida… Sembla que es pren la medicació. Com que té una disfunció erèctil, l’uròleg li prescriu alprostadil (aquest medicament està finançat i el sildenafil s’ha de pagar).

Durant els darrers 12 anys, cap dels infermers que ha estat a la consulta de forma estable ha aconseguit que el pacient fes cap canvi en els seus hàbits malgrat que li hem anat fent un seguiment força proper.

 La TA i la dislipèmia es controlen parcialment, però les glicades sempre estan entre 9-11. Amb el temps, apareix afectació renal i la funció es va deteriorant: ara te un clearence de 38.

Segons les guies clíniques, hauríem de referir-lo al nefròleg.

 La infermera creu que no val la pena ni visitar-lo, perquè estem llençant els pocs recursos que tenim: els medicaments, les analítiques, les tires reactives… El pacient segueix dient que no pensa deixar de fumar, ni fer dieta, ni exercici…

 Què hem de fer?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s