La tomografia (TC) urgent

 

La Maria ve a la consulta amb el seu marit. Tots dos una mica espantats, perquè fa uns dies que “no em surten les paraules”… Vol dir una cosa que té molt clara al cap, i no la pot expressar.

Fa 4 mesos que la Maria va passar una revisió després d’una intervenció per un càncer de pulmó, ara ja fa un any. Estava “lliure de malaltia”.

Demano una TC de crani urgent. Com que no confio en el funcionament del sistema (tot s’ha deteriorat tant en els darrers anys) li dic a la Maria que, si en 4-5 dies no ha rebut cap citació, ens ho digui.

Al cap d’una setmana, el marit de la Maria s’acosta al taulell. No han rebut cap citació. L’administrativa comença a fer recerca. El centre concertat que ha de fer la TC li diu que no han rebut la sol·licitud… En canvi, l’administrativa del nostre EAP que tramita les proves ens diu que la van enviar per fax el mateix dia de la sol·licitud…

Tornem a enviar la sol·licitud per fax. L’administratiu del centre concertat que ha de fer la TC urgent ens diu que el metge que programa no hi és fins la tarda. Que el truquem demà per saber què ha decidit.

L’endemà, l’administratiu del centre concertat que ha de fer la TC urgent ens diu que la prova està programada per d’aquí… 3 setmanes!!!

Suggerim al marit de la Maria que s’arribin a urgències de l’hospital “en horari d’oficina” (és quan hi ha els veterans treballant…). Li fan la TC immediatament. Té metàstasis cerebrals. Ingressa per planificar el tractament… No feia cap falta ingressar la Maria per planificar el tractament, si li haguessin fet la TC.

En la sol·licitud de la TC es feia constar els antecedents de la Maria i la sospita diagnòstica… És que el metge que programa la prova no ho ha llegit?

Altrament… A qui hem de comunicar aquesta incidència? Qui és el responsable d’aquest problema de seguretat del pacient? Qui ha decidit i qui controla la qualitat de resposta d’aquest centre concertat? Nosaltres, els de l’EAP, no ho sabem…

One thought on “La tomografia (TC) urgent

  1. Retroenllaç: Els Diaris de trinxera fan visible l'atenció primària de salut

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s