Demora diagnòstica

Aquesta és la història d’en Rafael, un home vidu de més de 80 anys, que viu sol i té un hort del qual ens porta verdures fresques sovint.

En una revisió (juny) constatem en les seves anàlisis una microcitosi. Els seus glòbuls rojos són més petits del que seria “normal”… Sembla que li falta ferro i, ufff!, de vegades té restrenyiment, de vegades diarrea.

Alarma! A la seva edat i amb aquestes dades, cal descartar un càncer de la via digestiva.

Demanem consulta de “diagnòstic ràpid de digestiu” a l’hospital de referència. Al cap d’un mes el visita un especialista en medicina interna (no en gastroenterologia) que li demana unes anàlisis i una colonoscòpia.

Veiem en Manuel al cap de quatre mesos (octubre). No l’han avisat per fer-li la colonoscòpia i tampoc l’ha tornat a visitar el metge internista…

Truquem a programació i a atenció a l’usuari de l’hospital… Què dimonis està passant? No ho saben.

Han passat 4 mesos de la derivació. Acabem decidint que potser val més tornar a demanar una altra consulta de “diagnòstic ràpid”, ja que les persones d’atenció a l’usuari no saben què fer amb la programació de la colonoscòpia: “no depèn de nosaltres, això”.

Dues setmanes després de la nova sol·licitud de consulta el visita un altre internista. En Rafael ja té una anèmia ferropènica en les anàlisis. L’internista li diu que, com que no li han fet la colonoscòpia… no pot fer res. Torna a demanar la colonoscòpia i, a més, una endoscòpia.

Al cap d’un parell de setmanes, tornem a trucar a l’hospital per reclamar les proves. “Ja ho tenim en compte”, ens diuen, una mica enfadats per la nostra insistència.

Pel desembre (6 mesos després de la primera derivació) en Rafael torna a la consulta. Encara no l’han avisat per fer-li cap prova… Truquem novament a atenció a l’usuari de l’hospital. Ens demanen que enviem per fax una nova sol·licitud. Ho fem… Responen que faran el que podran…

Finalment, el visita el cap de medicina interna de l’hospital. Pel gener (7 mesos després de la primera derivació per sospita de càncer) al Rafael li fan una colonoscòpia, que és normal, i una endoscòpia que mostra un càncer d’estómac invasiu.

Demora diagnòstica (atribuïble totalment a l’hospital): 7 mesos.

Per acabar-ho de completar, com que el càncer és invasiu, a l’hospital de referència no “gosen” operar-lo. L’envien a l’hospital de tercer nivell…

Algú li ha demanat disculpes? Qui se’n fa responsable d’una demora diagnòstica de 7 mesos?

Però no us penseu que l’aventura sanitària d’en Rafael ha acabat. Voleu saber com segueix? Què passa quan el visiten a l’hospital de tercer nivell?

Per cert… Si algú del Servei Català de Salut (garant de la qualitat, equitat i eficiència del sistema sanitari públic) vol detalls del cas, de l’hospital i el centre de salut implicats… Que ens ho demani… Estarem encantats de donar-los-els.

M’hi jugo cent a un  que s’estimen més mirar cap a una altra banda!

 

2 thoughts on “Demora diagnòstica

  1. El cas és tan escandalós com escandalós seria que el CatSalut no en fos informat… El supòsit que es “faran l’orni” no ens exculpa de denunciar-ho. Em sembla, vaja.

  2. Retroenllaç: #ENFORTIM PRIMARIA A CAN VIDALET – USOC Función Pública – USOC Barcelona – Ensenyament Professional – Formación Sindical

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s