Prescriure

Fa més de 30 anys que treballo a l’atenció primària. Sempre compartint pacients amb un/a professional d’infermeria, en un Equip d’Atenció Primària on hi ha altres metges…

He compartit pacients amb diferents infermers/res. Alguns/es, amb coneixements, habilitats i actituds mediocres, a qui mai he confiat / delegat la prescripció de medicaments.

Molts/es altres, amb coneixements, habilitats i actituds magnífiques, responsables, prudents, coneixedors/es dels seus límits, de quan consultar i quan resoldre. A aquests/es els he deixat (signades) les “meves receptes”.

En alguns temes, en saben més que jo. De vacunacions, de cures de ferides, d’incontinència, de prevenció de nafres… Jo no en tinc ni idea de què s’ha de fer servir.

Cert que hi ha infermers/es que no tenen els coneixements, les habilitats ni les actituds que els facin mereixedors de la meva confiança. Però també hi ha metges a qui no confiaria l’atenció dels meus familiars… que potser no haurien de prescriure, donats els seus (pocs) coneixements i/o (molts) conflictes d’interès…

A més… Com encaixen en tot això les farmàcies i els seus dependents? Venen gairebé qualsevol medicament sense prescripció mèdica. I tots sabem que no és només el farmacèutic qui ho fa. Un infermer és menys capaç de recomanar un fàrmac que un dependent de farmàcia… (?).

I la publicitat? Per la televisió es fa publicitat de medicaments que poden ser ben perjudicials per segons quines persones (antiinflamatoris, per exemple)…

De fet, “prescriure” (recomanar) no es una qüestió de titulació, sinó de coneixements, de prudència, d’honestedat, de compromís i de responsabilitat professional.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s