Terra de ningú-1

Desconec si alguna vegada us heu sentit a Terra de Ningú, jo de moment no i us puc ben assegurar que no m’agradaria gens, al llarg de més de 20 anys treballant com treballadora social sanitària m’he trobat puntualment en situacions com aquestes però el fet és que darrerament han augmentat significativament .

A Terra de ningú són aquelles situacions de persones a les quals les administracions públiques no els donen respostes, ni a les seves necessitats ni la protecció que haurien de tenir. Com a exemple us explicaré  un cas  en què he estat treballant més d’un any i encara hi segueixo.

En Jordi és un senyor de 50 anys separat, sense relació amb l’exdona  i amb els fills, vivia amb la mare fins que  va ser diagnosticada d’un càncer avançat i  ingressada a la Unitat de Pal·liatius d’una clínica sociosanitària. Poc temps després, el senyor és diagnosticat d’una síndrome de Korsakoff bastant avançat. Des de Serveis Socials amb coordinació amb el CAP vam començar a mobilitzar recursos: suport a domicili, de dilluns a diumenge, matí-migdia-nit ; tràmit de pensió d’invalidesa permanent absoluta. L’estat de la demència era i és tan avançat que no pot continuar vivint sol a casa seva. No es dutxa, no menja perquè no sap preparar-se els àpats, no neteja la casa ni la roba, etc. 3 dies després de cobrar la pensió ja no li queden diners perquè  ja no els controla . Des de la mort de la mare, el lloguer i els rebuts de serveis s’estan acumulant.

Hem activat tots els recursos possibles perquè ingressi a un centre residencial, però evidentment per l’edat que té no pot anar a una residència de gent gran, tampoc dóna  perfil per accedir a la xarxa de discapacitat física, psíquica per tenir una demència . Des de serveis socials han demanat un recurs d’apartament tutelat per inserció sociolaboral, que tampoc seria l’adient ja que aquests pisos són temporals i per a persones a qui potenciar habilitats i capacitats en pro de l’autonomia i no per persones que hauran d’afrontar un seguit de pèrdues progressives  com és el cas.

És el recurs adient o és un “pegat”? (pegat: Cosa sobreposada, com enganxada, a una altra i que no s’hi adiu, no hi lliga).

El fet és  que des d’aquest  servei li donen allargues, prefereixen que continuï al domicili que en aquests apartaments,  amb el malbaratament dels recursos que s’està fent, ja que moltes vegades quan hi va la treballadora familiar el senyor ja no hi és, no es menja els àpats que li donen, no segueix indicacions d’higiene personal ni de l’habitatge, etc. Tampoc ha aconseguit deixar de beure, beu  diàriament i sovint es posa molt agressiu . Hem començat els tràmits de la incapacitació judicial, però dubtem que  faciliti la feina perquè segueix sense existir el recurs adient per al Jordi.

M’agradaria que aquest escrit fos útil per poder fer palès  el cúmul de deficiències que existeixen en el sistema de recursos sociosanitaris,  i no em refereixo només als ajuntaments sinó també a la planificació de recursos sociosanitaris des de la Generalitat, del  Departament de Benestar i Família, Consorci Sanitari, CatSalut, el Departament de Sanitat, en definitiva totes les entitats i/o institucions encarregades de la creació i distribució de recursos. Perquè aquestes situacions aniran en augment  i  si no posem fil a l’agulla la despesa de recursos, serà important. Quan em refereixo a recursos parlo dels esforços dels treballadors, d’hores invertides, de serveis implicats, de visites de suport i  de contenció a les famílies sense poder donar cap resposta, de famílies desbordades,  d’anades i tornades a urgències dels hospitals, en definitiva de “Pegats”.

 I sobretot donar veu a  aquelles persones, els malalts, els familiars, els cuidadors  que no la tenen o no tenen l’accés a ningú  que els escolti.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s