No estaran esperant que em mori?

En Pere fa dos anys que és en llista d’espera perquè li posin una pròtesis de genoll.  Ell, que era tan actiu, que tenia un hort… Fa dos anys que tot just es pot moure pel dolor. Avorrit i malhumorat passa els dies rondinant i amargant la vida de la seva parella (que també te els seus problemes de salut) i els seus fills (que prou feina tenen per sobreviure).

Finalment, el programen per a la intervenció. Tots, sobretot ell, ho celebrem. Sabem que és una intervenció en una persona complicada: fibrosi pulmonar, cirrosi hepàtica… Però, tot això ja ho saben a l’hospital. Els “especialistes” de pneumologia i de digestiu fa anys que el visiten.

En Pere ingressa, amb la seva dona al seu costat, els seus dos fills (que han demanat dia lliure a la feina) al seu costat. Anestesiat, sondat, a quiròfan…

Llavors, algú (anestesista, traumatòleg… ) se n’adona que en Pere és un pacient de molt alt risc, i que hauria de ser operat en un hospital de tercer nivell. I suspenen la intervenció. Després de dos anys d’espera…

En Pere m’ho explica al cap d’uns dies a la consulta. Decebut. Trist. Conformat. Tan bona gent que ni ha posat una reclamació…

  • M’han enviat a Can Ruti, doctora… Hauré de tornar a posar-me en la llista d’espera? Quan m’operaran?
  • No ho sé, Pere… Ni tinc manera de saber-ho…

Han passat 3 mesos i en Pere no ha rebut cap citació per la visita de Can Ruti. No pot caminar. No pot anar a l’hort. No surt de casa. Està molt trist. En una visita ens pregunta:

  • Vol dir que m’operaran algun dia, doctora? No estan esperant que em mori?

No entenc res. Si el traumatòleg de referència s’ha equivocat i ha programat per intervenir un pacient d’alt risc que no tocava al seu nivell i han passat 2 anys… Com és que no fa mans i mànigues perquè l’atenguin tant aviat com es pugui en el nivell que li tocava…  Com és que “fa els papers” i es desentén del pacient? Com és que no li demanen disculpes i li faciliten el camí per ser atès en el nivell on li tocava?

Em pregunto si només jo, la seva metgessa de capçalera, em plantejo si és just que, si l’especialista s’ha equivocat a l’hora de programar-lo i en Pere ha d’anar a un tercer nivell, no tingui un tractament “preferent” quant a la llista d’espera.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s