Quina és la prioritat del sistema sanitari?

Bella té 24 anys i dos fills. Lactant del darrer. Els porta a la consulta, enganxats a la seva vida. Ningú més l’acompanya. Ni parla ni entén la nostra llengua.

Consulta per picor. Picor als braços, a les cames… Es veuen uns nòduls a la part de pell que ens ensenya. Una pell tapada per la vestimenta tradicional del seu país.

No acabem d’aclarir quan fa que té picor, ni quan li van sortir els nòduls, ni rés mes. No sembla entendre massa què li preguntem. Les seves respostes són incoherents. Es veu que no ens entén… però que respon com pot.

I la seva pell, negra, ens fa molt difícil interpretar les seves lesions. No sabem que hem de fer. A més, està lactant!

Impossible enviar-la al dermatòleg. Visita a l’hospital d’un altre poble. Per anar-hi, cal tenir cotxe o tot el dia per perdre en el transport públic. Això, si la visita és entre el que surt primer i abans del darrer autobús. Tot plegat, fora de l’abast de la Bella.

Així que fem unes fotos de les seves lesions i les enviem per Whatsapp al dermatòleg. Ens respon en 15 minuts. Encantador. Diagnòstic i conducta a seguir. Problema resolt.

Anant cap a casa penso que, segurament, el gerent de la seva empresa (no és de l’ICS) no sap que el consultem per Whatsapp… No es factura la consulta i, això, en el nostre sistema sanitari, és inacceptable.

En la pràctica quotidiana, resoldre de forma eficient els problemes dels pacients no sembla ser un objectiu prioritari del nostre sistema sanitari. Si ho fos, ja haurien posat en marxa “oficialment” la teledermatologia…

I el SCS que ha de garantir l’accés als serveis? On és?

Anuncis

One thought on “Quina és la prioritat del sistema sanitari?

  1. Resoldre els problemes de manera eficient ha de ser objectiu de cada professional, perquè la seva ètica així li mana. Penso no calia la observació: (…”la seva empresa no és del ICS…”) a tot àrreu hi han organitzacions (ics, consorcis, EBA’s, fundacións…) més ben dirigides, amb ànima o més burocràtiques.
    Una salutació i un Molt bon Nadal.
    Present.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s