Emergències…?

Un matí qualsevol en un consultori local del sud de Catalunya.

8 del matí. Reviso resultats d’analítiques… La Fina, embarassada, té un sediment patològic i cultiu positiu per E. Coli; la truco per telèfon per explicar-li; li deixo la prescripció a punt al mostrador. PCR de parotiditis positiu en la saliva d’en Marc: el truco per explicar-li mesures de protecció per intentar evitar la transmissió de la malaltia.

La primera visita és la Irene, una dona en emergència social: plora desconsoladament; l’acaben d’acomiadar de la seva feina; té 53 anys… Dubta poder tornar a treballar. Té dos fills i viu sola amb ells.

……….

Truquen a mitja consulta. Han trobat un home mort a terra, al costat del seu llit. Vaig al domicili: El Màrius té signes de possible traumatisme cranial; probablement ha caigut del llit en intentar aixecar-se; es tracta, però, d’una mort accidental; comparteixo amb el metge forense i activo procediment per a certificació judicial.

Quan torno a la consulta m’esperen una colla de pacients…

Després d’uns quants pacients amb problemes de poca gravetat, a mig matí acudeix en Joan, de 58 anys, diabètic. Ve esverat; fa estona que té un dolor precordial… La infermera el fa passar davant d’altres pacients que, pacientment, segueixen esperant. Un ECG…, valorem… Uf…! Cal estar amb els ulls ben oberts…!

Acabant el matí vaig al domicili del Josep. Té una demència; malviu sol. El suport familiar és a distància i pobre. Avui té una cama inflada, envermellida, dolorosa al panxell…; podria ser una cel·lulitis, però també una trombosi venosa profunda. Necessito que algú l’acompanyi fins a urgències de l’hospital perquè el vascular faci un eco-doppler; ningú disponible…. Demano l’ajut de la treballadora social que finalment aconsegueix un voluntari per a fer-ho…

Sense dinar, vaig al centre de salut (intentaré dinar allà); avui tinc torn d’atenció continuada fins les 21 hores.

M’espera el Pere, que té febre i un dolor abdominal que es va iniciar ahir, a epigastri; ara es localitza a fosa ilíaca dreta; amb la sospita d’apendicitis li recomano anar a urgències de l’hospital; li faig l’informe i truco per parlar amb el cirurgià de guàrdia.

……….

Un dia qualsevol, o no… Moltes de les atencions que he fet no eren veritables emergències (poques coses ho són en realitat). Però…

  • No sé si tractar la infecció d’orina de la Fina, embarassada, és tan emergència com el part que tindrà, a terme, dins d’unes setmanes.
  • No sé si recomanar mesures de prevenció al Marc (parotiditis) és tan emergència com l’actuació davant un brot epidèmic.
  • No sé si escoltar la Irene (a l’atur) és tan emergència com quan els mossos l’hagin de treure del seu pis perquè no pot pagar el lloguer.
  • No sé si atendre la família, desconsolada, del Màrius (èxitus per accident) és tan emergència com la feina del forense de guàrdia que n’haurà de certificar la mort
  • No sé si atendre en Joan (amb un possible infart) és tan emergència com l’atenció que he sol·licitat a través del 061 o la que li prestarà el SEM o la que rebrà a l’hospital de tercer nivell.
  • No sé si atendre en Josep (amb demència i cama inflada) és tan emergència com l’atenció que rebrà a urgències de l’hospital o que la que li van prestar els bombers dies enrere (es va quedar tancat fora de casa).
  • No sé si diagnosticar l’apendicitis del Pere és tan emergència com la cirurgia a què serà sotmès pel cirurgià de guàrdia, o l’atenció a cures intensives (on treballava la Sònia que s’ha jubilat) que precisarà després.

El que sí sé del cert és que la meva feina no sortirà a cap programa de TV3, sigui d’emergències o d’un altre tipus…

Però, després de sopar (per fi a casa!) dormiré plàcidament, pensant que avui, i potser també demà, he procurat ser útil.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s