Tot va bé, nena!

La Maria acompanya el seu pare, en Josep, a la consulta. És un pacient extremadament complex, que viu amb la dona, també complexa.

No té reconeguda cap ajuda per dependència. Té una MPOC severa i una demència moderada. Així que… es pot moure perfectament, però… cap a on? No sap que s’ha de vestir, que s’ha de rentar, que s’ha de calçar, que ha de fer els inhaladors, que ha de menjar…

La Maria és una dona valenta, compromesa i positiva. Tot i que viu lluny dels seus pares, es fa càrrec de la seva atenció. Tres germans barons viuen al poble, però és ella que se’n fa càrrec. Amb els seus germans, no s’hi pot comptar…

I ella, amunt i avall. Quan no és un, és l’altre. Per més que la Maria estigui pendent d’ells cada dia, es descompensen de les seves malalties. Com que viuen sols, no són capaços d’organitzar i assumir les cures que necessiten a casa. I no hi ha ningú més que pugui fer-se’n càrrec.

I la Maria, amunt i avall. I els seus pares, tot i els seus esforços, mai ben controlats.

I nosaltres, havent d’atendre un o altre, a la consulta o al domicili, dia si, dia també. Però les nostres recomanacions de cures… no les segueixen. No hi ha cap cuidador permanent, que és allò que necessiten. I que els serveis socials no poden posar perquè “no els correspon”.

I la Maria… “em sap greu, però no puc fer més; tinc dos fills, i un marit; i una feina; al capdavall, darrera d’ells, ho perdré tot; el meu home fa temps que em diu que faci com els meus germans, i passi de tot; però no puc”.

Plora.

En Josep la mira, desconcertat. Com qui no vol la cosa, li posa una mà a l’espatlla. “Tot va bé, nena; tot va bé!”.

La Maria i jo ens mirem i, tot d’una, se’ns escapa el riure.

En Josep, encara més desconcertat, també riu. “Ho veus, nena? Tot va bé!”, repeteix.

Anuncis

One thought on “Tot va bé, nena!

  1. Em sorprén que aquesta parella no disposi d’ ajut a domicili. Crec, com a treballdora social sanitaria, que en aquest cas la t.social del CAP hauria d’explorar la situació i fer derivació als serveis socials, perquè en aquesta situació encara que s’hagi valorat l’usuari com a no depenent els serveis socials podrien posar ajut a domicili, almenys els de Barcelona ciutat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s