Si l’especialista no ho pot resoldre, que se’n faci càrrec el metge de capçalera

En Joan té 90 anys. És vidu. Viu sol, prop del seu fill. El cuida una neta.

Insuficiència respiratòria, renal, cardíaca. Artritis reumatoide. No hi sent massa bé, ni amb el “sonotone”. Pren 12 medicaments, entre els quals, prednisona.

Passa el dia assegut al sol, si fa bon temps, o davant de la llar de foc, si fa fred.

Té la pròtesi de maluc descalçada, amb molt dolor. No pot prendre antiinflamatoris per la insuficiència renal. Els mòrfics li provoquen basques i somnolència. Els antiepilèptics, mareig i inestabilitat. Paracetamol i metamizol, cap efecte.

El traumatòleg desestima la intervenció pels riscos anestèsics i perquè els seus ossos estan porotics. Però no fa res per al dolor ni consulta a ningú per pal·liar-lo. Programa visita per d’aquí 6 mesos (!!!).

El reumatòleg indica prednisona per a la seva artritis reumatoide… Tampoc fa res per al dolor, ni consulta ningú per pal·liar-lo. Programa visita per d’aquí 6 mesos (!!!).

Anem a veure’l a casa. Assegut darrera dels vidres, al sol. Ha “dormit” assegut, pel dolor. “No dorm, no descansa, no pot viure així”… ens diu la cuidadora.

Què podem fer per ell? Què podem fer els metges de capçalera quan els “especialistes” deixen penjat un pacient que té dolor i que “no és cosa seva”?

Casos com el d’en Joan són cada cop més freqüents en les consultes d’atenció primària. Persones amb problemes molt complexos, no fàcils de resoldre. Com que no son fàcils, els metges d’atenció primària consultem a l’especialista, que en deu saber més que nosaltres, no?

Però… oh sorpresa! En molts casos, com és el d’en Joan, els especialistes responen que… com que és tan complex… no hi poden fer res!

Sembla que, com més difícil és el pacient, més se’l treuen de sobre els “especialistes”.

Fa riure… si el problema de salut és fàcil de resoldre, per a l’especialista… si és complicat… que el metge de capçalera s’espavili!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s