L’especialitzada no respon

La dona del Sr. Antoni, que està inclòs en ATDOM des de fa temps, acut a la consulta d’infermeria a comentar que veu les cames del seu marit malament, m’explica que té els peus sempre freds i amb dolor, fins i tot a la nit. Quedem que al final de dia passaré a veure’l al domicili.

L’Antoni té problemes de diabetis, glaucoma (gairebé no hi veu)i  plaquetopènia (que porten des de fa 4 anys al servei d’hematologia), entre els més importants. Fins que ha pogut, venia al CAP, però viu lluny i ara ja no es veu capaç de venir perquè no s’hi veu, els fills treballen tots i la dona no condueix.

Al domicili observo les extremitats inferiors i veig clarament un canvi de coloració i estan molt fredes. No trobo els polsos pedis ni tibials posteriors. Al CAP, juntament amb el metge, revisem el tractament i la seva història informatitzada. Fem una derivació preferent al cirurgià vascular i truco a l’Antoni i la seva dona per explicar-los-ho.

Passen tres setmanes i encara no l’avisen. Hem anat al domicili per fer seguiment en aquest temps i cada vegada es troba pitjor: comença a tenir signes d’isquèmia en alguns dits del peu. Truco a l’hospital per avançar la visita, parlo amb la persona que està en programació i em diu que ho comentarà amb l’especialista. Finalment, veient que passen els dies i seguim sense resposta, els fills el porten d’urgències a un hospital de 1r nivell on és visitat d’urgències. Li pauten Clexane® 60 cada dia i visita urgent per al vascular de zona. El metge referent del pacient està de baixa i envio e-mail a l’especialista explicant el cas. Cap resposta. Passen dues setmanes més i veiem que no l’avisen, decidim que torni a anar d’urgències a un altre hospital proper ( l’hospital de referència no té cada dia metge vascular) i allà el programen per fer diferents proves  referents a la circulació a les cames. Finalment programen per desobstruir arteries tibials que han trobat gairebé tapades. En aquests moments està ingressat a l’últim hospital que el va atendre.

Per què costa tant la comunicació amb l’especialitzada? Per què des de la primària no podem accedir a les agendes de l’hospital? La rapidesa del diagnòstic és important per poder intervenir i evitar complicacions com ara una amputació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s