La prova de la farmàcia

Una senyora ve a consulta per demanar-me informació i opinió. Ha rebut una carta encapçalada pels logos de l’Hospital General de Granollers i del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya. La carta diu:

«Benvolguda senyora: Fa unes setmanes us vàrem convidar a participar al Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte. El programa s’adreça als homes i dones de 50 a 69 anys i consisteix a realitzar una senzilla prova cada dos anys, de manera totalment gratuïta.

Donat que no tenim constància que hagueu anat a la farmàcia a recollir el material, ens permetem insistir en la importància que té aquesta prova per a la vostra salut. Us comuniquem que disposeu de 15 dies més, des de la data d’aquesta carta, per passar a recollir la prova a qualsevol de les farmàcies de la llista annexa. Si us plau, recordeu que és imprescindible que porteu aquesta carta quan l’aneu a recollir. Una vegada realitzada, caldrà tornar la prova a la farmàcia. Els resultats us seran comunicats abans d’un mes per carta o per telèfon.

Per a qualsevol dubte o aclariment, si us plau, poseu-vos en contacte amb nosaltres»

I efectivament, la senyora, amb bon criteri, tenia moltes preguntes per fer, que em formulava a mi, com a metgessa de capçalera. Les meves respostes generaven noves preguntes.

Algunes de les qüestions que plantejava:

– En què consisteix la prova?

– Perquè l’he de portar a la farmàcia i no al CAP? Que no la feu aquí aquesta prova?

– I si surt positiva, vol dir que tinc un càncer? Què passa després?

– És obligat fer-se la prova? M’hi puc negar?

– Què vol dir que és important per a la meva salut?

– A vostè li donaran els resultats, no?

– A la meva germana li van fer una colonoscòpia i va tenir moltes complicacions, és això el que em farien a mi si la prova surt positiva?

– ….

Realment, aquesta persona feia preguntes pertinents que vaig respondre el millor que vaig saber i totes dues vam concloure que el to de la carta era massa imperatiu, que la informació que donava el full era insuficient, que no especificava els beneficis ni parlava de les limitacions, les molèsties o les complicacions. No parlava de falsos positius ni de falsos negatius, no deixava marge a la decisió de la persona, es presentava quasi com una obligació. Tant, que si no ho feia gairebé se sentiria culpable. Després de parlar, va decidir que es prendria uns dies per veure si anava a la farmàcia o no.

El mateix dia, unes visites més endavant, va venir el Manel a qui fa tres mesos vaig sol·licitar una colonoscòpia per presentar canvi de ritme deposicional i anèmia ferropènica. Em venia a dir que  encara no l’havien avisat.

I una vegada més pensava que no anem bé, que estem esmerçant recursos en persones sanes i amb dubtós impacte en la morbimortalitat i en canvi, les persones malaltes tarden massa a ser estudiades  i tractades. Com ho podríem fer perquè els responsables sanitaris entenguessin una cosa tan senzilla?

Anuncis

One thought on “La prova de la farmàcia

  1. Totalment d’acord amb l’escrit, a més cal afegir que el test utilitzat al cribatge de farmàcia te millor valor predictiu que el que habitualment tenim accés des de l’AP.
    Han prioritzat una campanya més encarada a la imatge i la medalla pel gestor/polític de torn que a les derivacions que fem des de l’AP amb pacients que hem fet anamnesi i exploració, tot perquè al ser un tema de “medalleta” no han augmentat els recursos exploratoris, és a dir, no han augmentat el nombre de gastroenteròlegs endoscopistes. Quan varem preguntar a la encarregada de presentar-nos el programa què passaria amb la llista d’espera i el circuit ràpid de CCR, la resposta es que havien dissenyat un circuit que reduïa els temps d’espera i execució de la prova. Estudis realitzats a Anglaterra concloïen que si la colonoscôpia baixava de 30 minuts de temps exploratori, la qualitat ja no era acceptable. Qué han reduït el temps de despullar-se/vestir-se i recuperar-se o el d’execució? no va respondre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s