Les noves malalties cròniques

Visito avui a la Francisca, que em diu que es troba cansada i una mica més somnolenta que habitualment.

La Francisca és una dona de 67 anys, que fa dos mesos va ser diagnosticada d’un hiperparatiroidisme primari. Està pendent d’intervenció quirúrgica per extirpar els dos adenomes que té a les paratiroides des del moment del diagnòstic en un hospital de tercer nivell.

D’ençà del diagnòstic, hem realitzat 5 analítiques per a valorar els nivells de calcèmia associats als símptomes que reportava, juntament amb les 5 visites inicials que motivaren les analítiques i les 5 corresponents a la recollida de resultats (algunes virtuals, d’altres presencials). Un parell d’elles han estat seguides de visites a urgències de l’hospital de tercer nivell i han acabat motivant ingressos de no menys d’una setmana per resoldre els episodis d’hipercalcèmia. Segueix també controls amb endocrinologia d’aquest hospital de tercer nivell per  anar controlant els nivells de calcèmia i revisant la simptomatologia (amb més número d’analítiques). El tractament que solen fer-li durant aquestes visites millora transitòriament els nivells de calci en sang (cada vegada els millora durant menys temps i en menor intensitat) i li provoca irritació als ulls per dipòsits de calci a les parpelles que van motivar una visita a urgències d’oftalmologia i han motivat una interconsulta a oftalmologia de zona per revisar i retirar aquests dipòsits de forma intermitent.

Em poso en contacte amb l’endocrinòloga que li fa el seguiment per a valorar opcions que puguin millorar en algun aspecte aquest anar i venir de la Francisca i quina previsió d’intervenció tenen. La resposta em deixa freda: més de 6-8 mesos per una intervenció que es titlla de preferent. M’imagino quin temps d’espera hi ha per una intervenció urgent. Ajusto la informació i procuro planificar, amb l’endocrinòloga, el seguiment d’aquesta nova malaltia crònica: l’hiperparatiroidisme primari.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s