L’estiu

A l’estiu hem d’atendre les persones del poble i a tots els estiuejants, passavolants, turistes que passin per aquí. El missatge de la direcció és… tothom ha de ser atès. I si és pot facturar la visita, millor.

Totes aquestes persones que venen “d’urgències” ocupen el temps de consulta calculats per les persones empadronades al poble, “prenen temps” a les persones del poble. que es troben amb més demora ja que els “desplaçats” els han ocupat part del seu temps de consulta. Potser seria acceptable si les persones de fora del poble fessin un ús del consultori per problemes importants i no demorables. Però, aquí  teniu uns exemples de motius “urgents” de consulta dels darrers dies: 

 1. Picada d’insecte. Sense cap complicació. Una simple picada d’insecte. Entre l’entrevista, l’exploració i les explicacions són uns 10 minuts.
 2. Sense cap complicació. Uns 12 minuts.
 3. Receptes de llarga durada. Molts temes burocràtics en relació a caducitat de la recepta.Pacients que no coneixem i que no porten cap informe: de Mallorca, de Carboneres, de Galícia, Cantàbria. Cadascuna d’aquestes consultes ens consumeix almenys 20-25 minuts cadascuna.
 1. Més tos. Sense cap complicació. Uns altres 12 minuts.
 2. Sense cap complicació. Uns 10 minuts més.
 3. Demanen seguiment analític (extracció a domicili) d’un pacient de Barcelona donat d’alta d’una clínica privada per hemorràgia digestiva. Explicar que no estem per això i que han de demanar-ho a la seva mútua em costa uns 8 minuts.
 4. Demanen una tira d’orina (a domicili) d’un pacient amb demència perquè el neuròleg (d’un hospital públic de BCN) ho ha indicat (a la família, no a nosaltres). Explicar que no anirem al domicili (està a uns 20 minuts en cotxe) i que, en tot cas, han de baixar la mostra al consultori ens costa uns altres 8 minuts.
 5. Baixa laboral “urgent” d’un pacient que té el seu metge de referència a 7 km. Ha vingut en cotxe al consultori. Veure l’informe clínic, el seu historial, fer-li la baixa i explicar-li com fer el seguiment ens costa 13 minuts.
 6. Problemes de salut menors de persones que tenen el seu metge de referència a menys de 30 km. Com que no les coneixem i, de vegades, tampoc podem accedir a la seva història clínica perquè són “d’una altra entitat”, cada consulta ens costa uns 12-15 minuts.
 7. Control del tractament anticoagulant oral d’un pacient que “no pot venir a la consulta” a qui la família ha instal·lat en una casa a més de 8 km del consultori. Cada control són uns 45 minuts entre anar, fer el control, tornar, fer el full de seguiment i explicar-lo a la família.
 8. Una cuidadora d’una persona de 88 anys consulta per telèfon perquè té tos i ofec: els seus fills han marxat de vacances; ella no té cotxe; veiem en la seva història que té una malaltia cardíaca. En aquest cas, com que la probabilitat de fallada cardíaca és alta, gestionem un trasllat a l’hospital. Tot el procés ens consumeix 25 minuts. La pacient queda ingressada.
 9. Pacient francesa usuària de medicines alternatives que consulta per refredat comú. Ha pres amoxicil·lina, efedrina, paracetamol, boletes homeopàtiques… És queda perplexa quan li dic que no cal que prengui res. Hem consumit uns 22 minuts.
 10. Pacient anglès que ve per mal de cap i taponament nasal: una sinusitis que ha complicat un refredat comú. Quan li dic el diagnòstic treu el mòbil i busca a internet. Veu que la majoria de sinusitis són víriques. Se’n va conforme amb les recomanacions simptomàtiques. Ha estat 18 minuts a la consulta.
 11. Pacient que era atès pel PAMEM i que ara ja no sap quin metge té. S’haurà de quedar amb nosaltres. Diabètic, hipertens i dislipèmic. Els quatre medicaments que pren són novetats terapèutiques no recomanades per la seva situació clínica. No li han fet mai ECG, ni exploració de peus, ni retinografia… Uns 35 minuts de visita per avaluar-lo i per anar-lo preparant perquè, després dels resultats de les seves anàlisis, segurament li canviarem TOTS els medicaments que pren.

Tots tenim moltes ganes que acabi l’estiu…

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s