La bona coordinació entre professionals

El nostre EAP és de l’ICS. Els especialistes són d’una “corporació concertada”. No compartim història clínica. Una anomalia “normal” del nostre sistema sanitari en el segle de la connectivitat.

Alhora, des de “les altures” es promou una “coordinació entre nivells”. Protocols. Trajectòries clíniques. Taules de seguiment. Però res funciona. Paper mullat. Com podem cooperar si no ens podem comunicar?

Un oasi en tot aquest despropòsit és el dermatòleg. Té una gran càrrega de treball i molta demora per visita programada. Tot i que treballa molt.

Passant de protocols, trajectòries clíniques, taules de coordinació on hi van “els directors”, ens ha donat el seu contacte de whatsapp.

Així, quan tenim un dubte fem una foto amb el consentiment del pacient i li enviem per whatsapp. Respon ràpidament. Una gran ajuda per nosaltres i per al pacient. Nosaltres aprenem i el pacient aconsegueix consell de l’especialista de forma ràpida.

Avui li he enviat una foto d’una lesió aguda que em generava molts dubtes. No sabia que fer. Li he dit al pacient: quan el dermatòleg em contesti, et truco. Ha contestat en 3 minuts. El pacient encara no havia marxat del centre. Li he pogut trametre el seu parer i el consell de seguida.

Les urgències en dermatologia, que n’hi ha, no estan previstes pel servei públic. I si demano una consulta preferent, en la nostra zona, la programaran per d’aquí 4-6 mesos. Entretant… què li recomano al pacient?

Per sort hi ha professionals que estan per sobre de les ineficiències del sistema. I que treballen per resoldre els problemes dels pacients.

Però em pregunto fins quan podrem resoldre els problemes dels pacients d’aquesta manera. I què passa amb els pacients d’altres zones que no tenen la fortuna de tenir aquest metge de referència…

De fet, he dubtat a escriure aquest relat. Espero que no s’identifiqui des d’on escric.

Estic convençuda de que als directius els semblarà malament que els metges ens conjurem per resoldre els problemes dels pacients sense passar per la burocràcia del seu sistema.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s