Abraçades

La Rosa, de 92 anys i que viu sola, ve a la consulta amb la seva filla.

És una pacient difícil. Quan li convé aconseguir alguna cosa, plora, crida, diu que els seus fills “passen” d’ella. Truca a l’ajuntament, a la Creu Roja, al 061 per demanar atenció urgent.

Cap cuidadora ha aguantat més de tres mesos amb ella. Ningú no la suporta.

Sovint truca al consultori, i sempre aconsegueix convèncer l’administrativa que el seu problema és més urgent que els de la resta dels habitants del poble. Tot i això, mai no li hem trobat un problema vital físic que requereixi atenció urgent.

Hem constatat, això sí, una gran soledat. Probablement a conseqüència del seu mal caràcter.

Ha estat ingressada a l’hospital i fa uns dies que li han donat d’alta. Sense un diagnòstic clar. Segurament no ha tingut cap problema de salut pel qual fes falta un ingrés. No és la primera vegada que passa això. De fet, passa més quan els seus fills se’n volen anar de vacances.

Tan bon punt s’asseuen a la consulta, la filla comença a parlar de com està la seva mare i dels problemes de l’ingrés. De seguida, la Rosa es posa a cridar dient que la filla no sap que li passa.

Contemplo sense dir res com s’escridassen l’una a l’altra. La filla, dient que no n’hi ha per tant de les molèsties que té la mare. La mare, dient que la filla no sap de què parla: “Si ho patissis tu…”

Un espectacle!

Com que segueixen escridassant-se, em capbusso en l’ordinador i aprofito per modificar la recepta electrònica, escriure el curs clínic…

Al cap d’una estona m’aixeco per acomiadar-les. La Rosa em fa una abraçada, com sempre que marxa de la consulta. Llavors la filla em diu… “potser que m’abracis a mi; jo també ho necessito”.

L’abraço. Què he de fer?

Tant la Rosa com la seva filla se’n van contentes de la consulta. Tot i que jo tinc la sensació de no haver fet res més que escoltar-les i abraçar-les. Tot plegat, efectiu, però molt poc “científic”…

Per què no ensenyen aquestes coses a les facultats?

Anuncis

2 thoughts on “Abraçades

  1. Justament, no ho ensenyent pq no és científic!!! i ens ensenyen a tractar a les persones com a objectes/subjectes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s