L’Antonio i Julian T. Hart

Quan no fa ni quatre dies que va morir Julian T. Hart, la seva llei de cures inverses, es fa present amb tota cruesa a casa l’Antonio.

L’Antonio és un pacient de 67 anys, pràcticament cec i amb una discapacitat intel·lectual lleu. És un senyor extremadament educat, amb unes formes antigues que el fan molt entranyable. Consulta poc, fins ara amb algun amic que s’avé a acompanyar-lo a la consulta. A l’abril se li va diagnosticar un càncer de bufeta urinària arran d’una hematúria que el va dur a l’hospital. Allà li van fer una resecció del tumor, però després no va anar a la visita de seguiment amb l’uròleg que havia d’acabar d’estudiar l’extensió de la malaltia i determinar si s’havien de fer altres tractaments. 

Vaig intentar localitzar-lo per telèfon però el número que constava a la seva història clínica no era correcte. Quan unes setmanes després va tornar a la consulta, aquest cop acompanyat del seu cunyat, i li vaig exposar la situació, es va fer evident que ni ell ni la seva família havien entès la gravetat del seu problema de salut i la importància de seguir controls a l’hospital. En aquell moment, vàrem intentar reconduir el cas a través del circuit de “Gestió de Casos i Diagnòstic Ràpid de Càncer”, que tot i les explicacions sobre les peculiaritats del pacient, va fer constar a la història que, vist que el pacient no havia acudit a la visita de seguiment, no era tributari d’aquell circuit. Li van donar visita al servei d’urologia el mes d’agost.

Fa dos dies va sol·licitar atenció en el seu domicili i el metge de guàrdia el va derivar a urgències d’un gran hospital per decaïment i dificultat per orinar. Amb la hipòtesi d’una retenció d’orina, el van sondar. El sondatge va ser dificultós i, tot i que no va aconseguir evacuació d’una quantitat d’orina significativa, el van tornar a casa amb sonda i bossa. Ni una analítica, ni un replantejar-se el diagnòstic quan el sondatge no va confirmar la hipòtesi inicial.

Ahir em va trucar la seva germana perquè l’Antonio seguia decaigut i tenia diarrea des de feia dos dies. Es veu que ja ho havia dit a l’hospital. Quan vaig arribar al domicili a la bossa només hi havia una miqueta de sang. Ni una gota d’orina.

L’Antonio no vol anar a l’hospital, està fart de metges i d’hospital, ja hi tornarà la setmana vinent o quan l’avisin per fer-se més proves. Ell no es mou de casa seva, està prou bé. Només de pensar en la idea de repetir la visita del dia anterior s’esvera.

Després d’una estona de xerrar, de tranquil·litzar-lo, de confirmar-li que el trasllat seria amb ambulància, de prometre-li que intentaria que li fessin totes les proves d’un sol cop, finalment va accedir que truqués el 061.

Avui veig a la història clínica compartida que l’Antonio està a l’UCI, hemodialitzat i amb una doble nefrostomia.

Per què ha passat això?

Perquè l’Antonio és un altre nadie. Perquè no van creure que de veritat tenia dificultat per orinar. Perquè el que li passi a ell no importa. Perquè els professionals estem deixant que la humanitat i la compassió s’escolin entre les escletxes que en la nostra feina obren la sobrecàrrega i les males condicions de treball i la desmotivació . Perquè els professionals, les organitzacions i el sistema sanitari no fan res per minimitzar els efectes de la llei de cures inverses que diu:

“La disponibilitat d’una bona atenció mèdica tendeix a variar inversament a la necessitat de la població assistida”

i continua:

“Això […] es compleix més intensament on l’atenció mèdica està més exposada a les forces del mercat, i menys on l’exposició estigui reduïda.”

És deure de tots, professionals assistencials, gestors i polítics, prendre mesures perquè els antonios, castigats ja de partida per uns condicionants socials que empitjoren la seva salut, no pateixin, a més, una atenció sanitària de pitjor qualitat.

 

Anuncis

One thought on “L’Antonio i Julian T. Hart

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s