El dolor d’estar sol

En Manolo ve “d’urgències” perquè ahir va anar “d’urgències” a un altre centre on li van dir (segons explica) que, pel motiu de consulta, havia d’anar al seu metge de capçalera.

El motiu de consulta és un dolor a l’espatlla / cervical de… 17 anys d’evolució després d’una caiguda. Ha estat visitat pels traumatòlegs de referència. Pel servei de rehabilitació. Per la unitat del dolor… Periòdicament, cada 15-20 dies, ve a la consulta pel dolor. Ho ha provat tot i res és efectiu.

En Manolo és un immigrant del sud d’Espanya fa més de 50 anys. No sabia llegir quan va emigrar. I segueix sense saber-ne. Va treballar molt. Va tenir dos fills. Va construir-se una gran casa amb piscina en una urbanització. Amb les seves mans i els seus recursos. Fa 17 anys, després de 2 anys de malaltia de la seva dona, als pocs dies de morir ella, va caure al cementiri sobre la seva espatlla esquerre. Té dolor des de llavors. Cap procediment ni medicament ha aconseguit alleujar el seu dolor. Sempre que parla del seu dolor acaba parlant de la malaltia de la seva dona.

A la consulta, sempre ve sol. Té dos fills. Amb un no hi té cap relació. L’altre viu a BCN. Només l’ha acompanyat una vegada, per qüestionar la nostra actuació enfront del dolor del seu pare. Li vam plantejar que un home de 86 anys potser no és capaç de fer-se càrrec d’ell mateix i de la casa i no ha tornat a acompanyar-lo.

En el darrer any ha consultat més de 40 vegades, moltes, “urgents”. Constatem que no s’orienta amb els tractaments indicats (no els fa correctament) ni amb les visites concertades per als especialistes. No recorda què li diuen i es confon amb les recomanacions. Està programat per seguiment a la clínica del dolor en dos mesos. En cada visita li recordem.

En Manolo està sol en una casa enorme d’una urbanització lluny del poble. Quan ve a la consulta s’asseu tranquil·lament a la sala d’espera i explica els seus mals a l’administratiu i als altres pacients. És obvi que està sol i que no té suport dels fills. De fet, la resposta del seu fill a les seves queixes sempre és programar-li per internet una nova visita.

En una d’aquestes, l’infermer veu que no fa la pauta recomanada. Torna a explicar-li, amb dibuixos, com ha de prendre la medicació. Com sempre, en Manolo li dona les gràcies i diu que sí, que ara ho farà bé.

Al cap de 8 dies en Manolo torna a tenir programada una visita per internet. Torna a venir sol. Torna a explicar el mateix dolor. No ha pres la medicació com se li ha recomanat.

Tornem a començar el cicle.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s