Per això vull ser metge de família!

Ahir vaig rebre un missatge per Messenger de la Carla.

La Carla és una pacient de la meva consulta de 32 anys que ha decidit fer una aturada a la seva vida i marxar a viure l’experiència de conèixer altres cultures durant 6 mesos.

Ha agafat la motxilla i juntament amb un altre amic han decidit viatjar pel sud-est asiàtic. Van a viure l’aventura.

M’escriu des de Vietnam.

M’explica que des de fa uns dies té diarrea i malestar general. No ha fet febre. De moment no té artràlgies i tolera bé la ingesta oral.

Em diu que està preocupada perquè té por d’estar contagiada de malària o dengue, perquè no sap si pot prendre loperamida per tallar la diarrea, perquè no sap si pot contagiar-se de malària tot i estar fent la quimioprofilaxi correctament, perquè no s’atreveix a consultar a cap metge asiàtic perquè ha llegit que la sanitat no és de fiar a aquell país, … En resum, està espantada.

La Carla sempre afronta amb molta angoixa els malestars físics que pateix el seu cos. En general, acostuma a pensar que tindrà una malaltia greu i això l’espanta.

Hem estat parlant una estona dels signes de gravetat, de l’alta probabilitat (pel que m’explicava) que es tractés d’una diarrea del viatger, de quin seria el millor tractament en aquest cas…

S’ha quedat més tranquil.la i m’ha agraït l’atenció.

Aquest matí li he enviat un mail per veure com anava.

M’ha explicat que finalment va decidir anar a l’hospital (té contractada una assegurança privada pel viatge). Allà l’han deixada ingressada unes hores.

Em vol enviar l’informe perquè me’l llegeixi i li digui el meu parer. Em diu que li han dit el mateix que li vaig dir jo ahir.

Veig l’informe amb serologia de dengue negativa, lleugera limfocitosi i amb transaminases i resta d’analítica normal. Han pautat ciprofloxacina i probiòtic però no ho ha pres encara perquè vol saber el meu parer.

No té febre i avui ja no ha fet deposicions. M’explica que el seu company ha començat també amb diarrees aquest matí

Parlem una altra estona per la xarxa.

Durant 10 minuts em consulta dubtes sobre possibles conseqüències i quins són els criteris de gravetat que l’han d’alertar per tornar a consultar amb un metge. També em pregunta sobre el seu company i quines serien les mesures més adients per a ell.

Ens acomiadem després d’haver-la tranquil·litzat i resolt els dubtes.

Està molt agraïda per les respostes i em demana si pot tornar a consultar-me via mail o Messenger en cas que torni a tenir problemes de salut.

I m’adono, un cop més, del gran privilegi que tenim com a metges de família.

Els pacients confien en nosaltres i això, a banda de la responsabilitat que ens atorga, ens situa en un cercle tan íntim de les seves vides que no ens  en podem inhibir.

Gràcies, Carla.

I gràcies a tots els pacients que ens feu confiança a dins de les consultes de l’Atenció Primària. És un autèntic plaer.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s