Cuidadores

Anem a veure en Paco i la Juani a casa seva. Dues persones amb més de 10 malalties cròniques cadascun, que prenen entre tots dos més de 15 medicaments. Fa 70 anys que estan junts, des de la seva infantesa en un cortijo d’Andalusia. Han treballat tota la vida. Han criat 5 fills i 7 nets. Ara, en Paco, hemiplègic, no es pot valdre per ell mateix. Necessita ajuda per tot. La Juana, cardiòpata, és la cuidadora principal. La Juani, tan malalta, tan fràgil!

Viuen en una casa d’una urbanització sense transport públic. En un carrer on no s’hi veu mai ningú. Un dels fills, quan no és de viatge, dorm a casa seva, fa la compra, cuina… Tenen una “cuidadora” que viu amb ells: fa la neteja i tot allò que li diuen que faci. La Malena, de 23 anys, immigrant sense papers, amb una filla de 4 anys que cuida la seva mare al seu país d’origen. Una bona noia, diu la Juani. Tant de bo poguessin fer alguna cosa perquè porti el seu fill i es quedi amb ells.

Quan anem al domicili, trobem la Juani i en Paco asseguts al sofà i agafats de la mà. Mentre fem la visita, parlem de la seva vida. En Paco plora. S’agafa de la mà de la Juani i plora. La Juani ens explica que ella també té ganes de plorar… però no plora. De nit, en Paco es desperta desorientat i la insulta. A ella, que fa 70 anys que és la seva companya i que sempre l’ha tractat “com una reina”.

El fill diu que la Juana “té una depressió”. La Juani, que només es queixa del seu mal de cap crònic, ens explica que els nets que ella ha criat no la venen a veure. Que una filla fa mesos que no la truca. I que l’altra filla hi va cada dia, un moment, amb pressa. Però, què vols! Ella també té la seva vida! I que no pot descansar, perquè en Paco no vol que el cuidi ningú més que ella.

Quan li diem que ha de descansar, que ha de dormir, que no pot estar sempre pendent del Paco, la Juani abaixa el cap i diu… “I, doncs, què vol que faci?”

La Malena, en un racó, s’esforça en dissimular el seu plor.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s