El privilegi de cuidar del Martí

El Martí té 80 anys i viu amb la Maria, la seva esposa.

És originari de Castella i va venir a Catalunya a treballar quan va acabar el servei militar que  va fer  a Lleida. Una vegada instal·lat aquí i amb feina, es va casar i la Maria va venir del poble a viure amb ell.

Fa temps que es va diagnosticar d’Alzheimer però amb un deteriorament cognitiu lleu. També fa tres anys que està en tractament per un carcinoma epidermoide. Ara la malaltia ha avançat i té una nafra tumoral en coliflor, que exsuda moltíssim i fa molt mala olor. Té dolor que es controla amb pegats de fentanil i altres calmants. Cada dia vaig a curar-lo a casa i crec que és un privilegi poder estar amb ell i la Maria 20 minuts cada dia. Mentre realitzo les cures, parlem de la seva vida de jove, quan era pastor i anava amb les ovelles amb el seu pare, de com li agradava fer el cafè cada matí al bar de la cantonada i parlar amb  altres jubilats, de com està de content amb els nets, que els fills han arreglat la casa del poble i a l’estiu van tots a passar uns dies junts, que allò (la vida al poble) és una altra vida, …

Són vulnerables, molt fràgils per la situació de salut que els toca viure, però tenen una fortalesa interior, una acceptació de la incertesa de la vida, del patiment i de la mort que, cada dia dono gràcies per haver-los conegut i per poder-los ajudar en aquests moments de dificultat.

La Maria no pot assumir les cures, que si pogués, ho faria. Vol que estigui a casa, amb ella, fins a l’últim dia, com va passar amb els seus pares i sogres.  Són una parella amb una gran humilitat i senzillesa. Sempre agraïts amb les cures que li faig.

La dignitat que em transmeten fa que siguin un exemple de vida i això és la satisfacció més important  que rebo com a  infermera. Així com  l’agraïment, l’estima, la confiança. Un gran privilegi!!!

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s