Què he de fer?

En Joan ve “d’urgències”. Se sent marejat. Li roda el cap en aixecar-se del llit. I en canviar de posició. Així no pot conduir. No pot anar a treballar. Ni pot baixar al poble per fer qualsevol activitat.

Té 58 anys. Separat. Viu sol. Té un fill discapacitat que vivia amb ell fins que va tenir un infart de miocardi que el va deixar amb una fracció d’ejecció del 30%.

Fa 7 mesos va morir la seva mare. El pare havia mort fa anys.

Viu en una casa aïllada en una urbanització  a 5 km del poble. Sense veïns a prop a qui demanar ajuda si la necessita. Sense amics. Sense xarxa social. Només el treball, que li serveix de factor de relació amb altres persones. I només la seva ex li proporciona alguna ajuda.

Per treballar, ha de conduir més de 50 km fins a la ciutat. I, amb aquest mareig, no pot. Tampoc pot anar a comprar, ni cuinar, ni fer cap cosa de la vida quotidiana.

S’asseu a la cadira de costat, encongit. Sembla tan desvalgut i fràgil! Pregunta què pot fer… L’exploro. L’escolto. Li parlo sobre la seva situació física actual, de com ha disminuït la seva capacitat aeròbica. Potser no hauria d’esperar poder fer la mateixa vida que abans de l’infart. Potser cal fer canvis: de domicili, prioritàriament! No convé viure en un lloc tan aïllat. Tampoc és recomanable fer esforços físics, com cuidar del jardí, fer les feines de casa, moure pesos… Potser tampoc és prudent conduir… menys, per la carretera d’accés a la urbanització on viu, estreta i plena de revolts. Aixeca el cap i em mira.

  • Què he de fer? No puc canviar de cop tota la meva vida!

En Joan és la imatge de la perplexitat i la desolació. Se’l veu totalment desorientat. Perdut.

Jo també em sento perduda. No puc dir-li què fer ni com. Només puc oferir-li escoltar-lo. I ho faig.

  • No sé què has de fer. Però pots venir quan ho necessitis. Aquí hi seré.

No em sento satisfeta amb aquesta resposta. Però… què he de fer?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s