Incomprensible

La Rosa pateix una malaltia d’Alzheimer en el grau més evolucionat. Depèn totalment de la seva cuidadora. Ni és capaç de mantenir el cap dret. Fa anys que la coneixem. A ella i a la seva cuidadora, la filla. La dedicació a la cura de la seva mare és excepcional. Mai hem vist la Rosa desnodrida, deshidratada, bruta, mal vestida o amb risc de nafres.

Un dia la Marta se’n va a consultar al neuròleg de l’hospital que havia visitat la seva mare fa més de 5 anys. El neuròleg, sense veure la Rosa, li prescriu citicolina, folat, vitamina B i altres fàrmacs… I, segons la filla, el neuròleg li ha dit que “quan surti un medicament nou, la seva mare podrà millorar”…

Millorar? La Rosa està en un estadi 7f de l’Alzheimer. No pot estar pitjor. De fet, si hi hagués un estadi més evolucionat, la Rosa hi seria… Cap medicament pot servir per millorar res. Només es poden generar expectatives absurdes, o provocar efectes adversos d’una medicació que el neuròleg ha prescrit sense veure la pacient…

Des de la meva consulta d’atenció primària em pregunto… Com és que un neuròleg d’un hospital de tercer nivell prescriu medicaments per una pacient que fa anys que no veu? És correcte fer això? Què en diu el Codi de Deontologia de prescriure medicaments a pacients que no s’ha visitat?

El neuròleg no veu que, amb la seva actitud, desautoritza els professionals mèdics i d’infermeria que realment estem veient la Rosa? Potser hauria d’agafar el cotxe, fer els 50-60 km que el separen del domicili de la Rosa, veure com està realment i, amb aquesta informació, decidir el tractament.

O si ho creu convenient, nosaltres, els professionals del consultori que fa anys que veiem la Rosa i la Marta, que coneixem la seva vida, les seves dificultats, el seu entorn… podem proporcionar-li informació útil per prendre decisions clíniques. Estem a la seva disposició.

Li agrairíem, però, que no generi expectatives poc realistes en la Marta. I que no prescrigui medicament fútils, atesa la situació clínica de la Rosa. Perquè ho fa el neuròleg de l’hospital de tercer nivell?

1 thoughts on “Incomprensible

  1. Benvolguts amics, Em dic Josep de Martí, i dirigeixo el portal http://www.inforesidencias.com en el que tractem sobre atenció a gent gran en l’àmbit residencial. Segueixo aquest blog i en ocasions m’agradaria poder traduir al castellà algun dels vostres posts per compartir-los ene el blog de la web que dirigeixo.

    No sé com posar-me en contacte directament així que ho faig per aquest sistema.

    Salutacions cordials

    Josep de Martí

Deixa un comentari