La incertesa d’un dia qualsevol a la consulta

Quatre o cinc persones amb clínica de febreta, odinofàgia i/o tos amb o sense moc. Explicar la diferència entre un refredat i la grip, la faringitis i l’amigdalitis pultàcia. Explicar que res és del tot segur, però que el més prudent és esperar i no donar antibiòtic. Transmetre seguretat en la indefinició.

Les dues dones amb lumbàlgia, sense altra clínica. La poca utilitat de la radiografia. “Però…, com sabem segur el que tinc…?” No sempre cal saber “el que tinc” amb exactitud…

La Maria, amb una neoplàsia d’ovari a qui li van oferir fa cosa d’un any una cirurgia agressiva que la va “deixar buida”. Ha viscut bé aquest any, estava contenta. Ara, però, marcadors que augmenten, imatges a la TAC que ens parlen de recidiva… Desànim. Sap què té. Vol saber més…? Quina és la millor opció terapèutica? Cal tenir en compte l’actitud expectant? Va ser útil la intervenció de fa un any de la que va trigar mesos a recuperar-se…? Dubtes.

L’home que ve a parlar del PSA que l’uròleg li ha dit que ha de repetir. Calia fer-lo…? Explicar, transmetre serenitat en la incertesa.

El domicili urgent per una síndrome vertiginosa perifèrica. Descans, i…?

Dues persones que venen per controls d’INR que ha fet la infermera i que aprofiten per comentar l’ECG. Estables. Certesa?

Infiltrar a una dona amb artropatia degenerativa i bursitis de la pota d’ànec. Altres cops li va anar bé. També l’ajudarà aquest cop?

Opinar sobre si cal o no antibiòtic en una cel·lulitis entorn d’una nafra que controla la infermera.

El Joan es va torçar ahir el peu. Ottawa negatiu. Probable esquinç de turmell. No fem radiografia. La mare pregunta: “està segur que no té res trencat?

La cama inflada de la Berta, dolorosa, una mica vermella. Tromboflebitis…?

Més i més persones…

El domicili per cuidar en Pere, que està acabant la seva vida, a casa… Té dolor? Hem de tractar la causa de la febre que va iniciar ahir? Vol saber més de la malaltia i de l’evolució? Està bé la parella que el cuida…?

En quants casos havia d’haver fet més proves complementàries o havia de consultar amb algun altre professional? En quants casos fer més coses era augmentar la iatrogènia? En quants casos esperar era perillós…?

La medicina de família és incerta… Fer més o fer menys? Esperar o actuar? Explicar o deixar que paeixi les notícies? Fer cas de la proposta, potser perillosa, de l’altre especialista o proposar prudència?

La medicina de família tracta sobre la vida de les persones. La vida és incerta…

1 thoughts on “La incertesa d’un dia qualsevol a la consulta

  1. Retroenllaç: Els 'Diaris de trinxera' fan visible l'atenció primària de salut

Deixa un comentari